Batin Bumi? Pagunungan jeung dataran 660 kilométer handap beungeut bumi

4244x 09. 04. 2019 1 maca

Dina sakola aranjeunna ngajar urang yen bumi dibagi kana tilu lapisan. Cortex, malapah na inti, anu dina gilirannana dibagi kana jero sarta luar inti. Dasar tur tepat skéma, tapi nyingkah lapisan leuwih halus séjén yén élmuwan nu dimimitian pikeun ngaidentipikasi jero planét urang. Hiji tim ahli géologi geus wangsit lapisan tengah saméméhna kanyahoan tina mantel, anu sipat nyarupaan sipat beungeut planét urang.

Hiji studi Nagara anyar

Hiji studi anyar diterbitkeun dina Journal of Élmu sarta pangarang anu Jessica Irving na Wu Wenbo ti Princeton Universitas migawé bareng kalayan SIDA Ni ti Institute of Geodesy sarta Geofisika Cina. Ulikan ngajelaskeun kumaha peneliti dipake data ti gelombang seismik tina lini badag di Bolivia jeung di jero 660 kilométer nomeran wewengkon anyar dina Bumi. Sakuduna aya rentang gunung jeung dataran, sarupa pisan jeung pamadegan dina beungeut planét urang. Ku kituna para ilmuwan bisa neuteup jero kana pangeusina, aranjeunna ngagunakeun gelombang pangkuatna nu aya pangeusina urang - gelombang seismik dihasilkeun ku gempa masif.

Jessica Irving nyebutkeun:

"Urang tarik ti lini badag tur jero, nalika sakabeh pangeusina shatters. gempa ageung sapertos henteu datangna mindeng. Kami untung nu urang kudu beuki pisan seismometers ti urang tadi méméh 20 sababaraha taun ka pengker. Matématis mangrupakeun disiplin béda ti méméh 20 sababaraha taun ka pengker, beda antara parabot sarta asal daya komputasi ".

Jessica Irving

Data ti gelombang seismik

Pikeun ulikan tangtu ieu, data konci dicandak ti gelombang seismik direbut sanggeus zemětřesenív Bolivia (sataun 1994) dina gedena ukuran 8,2. Ieu gempa neneng kadua kantos geus zaznamnáno. Data diri mah teu nanaon iwal mun nyaho kumaha make eta. supercomputers kituna, panalungtik geus dipaké group Lodaya of Princeton Universitas nepi simulate paripolah kompléks gelombang seismik sumebar di bojong bumi. Téknologi dipaké pikeun analisis ieu gumantung ampir sagemblengna aya dina salah sahiji gelombang sipat: kamampuhna ngabengkokkeun na bounce.

nagara

Dina ragam sarua gelombang lampu bounce (mirrored) dina eunteung atanapi ngalipet (réfraksi) nalika ngaliwatan prisma anu, gelombang seismik ngarambat langsung ngaliwatan batu homogen, tapi kana ngahontal wates atawa unevenness anu reflected atanapi refracted.

Wu - kalungguhan panulis artikel nyebutkeun:

"Urang terang yen ampir kabéh objék gaduh surfaces kasar, sahingga paburencay lampu."

Élmuwan tetep inequalities amazed wates. Kumaha ngajelaskeun - segi topografi mangrupakeun lapisan tougher ti mana kami hirup. Bari ulikan anyar ngajelaskeun salah sahiji pamanggihan paling heboh handapeun suku urang, Model statistik maranéhanana henteu nawiskeun loba informasi anu bakal ngidinan tekad tepat jangkungna. Najan kitu, para élmuwan disebutkeun yen aya kasempetan anu ditambahan ieu gunung bawah tanah anu laér leuwih badag batan leuwih badag batan bisa urang ngabayangkeun. Anjeunna boga pamadegan yén sanajan bumpiness teu disebarkeun merata. Numutkeun para ilmuwan, kitu ogé lancar kulit beungeut pelat ecosystem jeung pagunungan masif, wates 660 km handapeun suku urang boga wewengkon kasar jeung surfaces rata.

Artikel nu patali

Leave a Reply