Ngambah hujan

2967x 24. 10. 2019 1 maca

Pikeun kahiji kalina, dua tim ahli astronom mendakan uap cai ngurilingan planét alit ngaungkeun zona anu teu aya bumi jauh. Éta ogé mendakan ngambah hujan dina awan anu padeukeut. Ieu mastikeun panyangka saméméhna para astronom yén cai, dianggap komponén hirup hirup, ogé aya dina suasana eksoplanét leutik.

Astronomer Nikku Madhusudhan ti Institut Astronomis ti Cambridge University ngadawuh:

"Ieu pisan seru. Teu aya anu ngaharepkeun pamanggihan kitu, bahkan ayeuna. "

Tungku cai saméméhna kapendak di atmosfir gas panas tina exoplanét raksasa, tapi penemuanna di sekitar exoplanét langkung alit masih tangtangan. Ahli astronom ngajalajah suasana ku nganalisa cahaya tina bintang host nalika exoplanet éta di payuneun éta atanapi ngalangkungan. Upami planét ngagaduhan suasana, panjang gelombang tertentu bakal diserep ku atom atanapi molekul atmosfir, nyésakeun garis karakteristik dina spéktrum béntang. Téhnik ieu paling hadé dianggo dina planét ageung kalayan suasana anu ageung, anu teras disalurkeun langkung seueur terangan. Masih, ngan sababaraha teleskop, sapertos Hubble Space Teleskop, gaduh sensitipitas anu cekap pikeun mendeteksi lemah. Ahli astronom ngagunakeun teleskop Hubble pikeun nyobian sareng ningali sababaraha ukuran exoplanét anu langkung ageung antara Néptunus sareng Bumi, tapi henteu ngahasilkeun hasil anu dipikahoyong.

Planét K2-18b

Bayangkeun planét K2-18b. Planét caket dieu, ngorbit kerdil beureum kira-kira 110 taun cahaya ti Bumi, dianggap calon utama milarian cai cair. Sanaos bintang na langkung tiis tibatan Panonpoé, orbit pondokna, ngan ukur 33 dinten, hartosna nampi sami panas sami sareng Bumi ti Matahari. Ayana cai cair dina permukaan planét tiasa stabil sareng lokasina saéna dina zona anu tiasa cicing. Hiji tim astronom ti Amérika Serikat sareng Kanada diidinan diajar K2-18b pikeun sababaraha taun nganggo teleskop Hubble. Élmuwan ngempelkeun data tina dalapan orbit planét di payuneun bentangna.

"Perlu dikonfirmasi, tapi rékaman kami ogé nunjukkeun ngambah cai uap dina awan," saur pamimpin tim Björn Benneke ti Universitas Montréal, Kanada. Tim anu ngahasilkeun hasilna dina arXiv kamari ogé diteruskeun kana The Astronomical Journal, ogé nampi data tina teleskop ruang Spitzer and Kepler NASA sareng dianggo aranjeunna sadayana dina modél iklim K2-18b. Manajemén anu paling dipikaresep tina model éta nyaéta pangeusina parantos mendung cai cai anu condénsor.

"Memang aya hujan di planet ieu sapertos di bumi," saur Benneke. "Upami anjeun ngalayang dina balon hawa anu panas sareng ngagaduhan alat pernapasan di pembuangan anjeun, panginten anjeun henteu bakal cilaka."

K2-18b - Skala Néptunus

Tapi ieu lain hartosna yén K2-18b ngagaduhan permukaan bumi sareng lautan sapertos Bumi. K2-18b kasarna dua kali diameter sareng dalapan kali jilidna planét urang. Numutkeun ka Benneke, éta langkung seueur ngirangan Néptunus sareng panutup opaque kandel anu sigana nyumput inti anu taringgul atanapi tuang. "Éta sanés Bumi anu sanés," saur Angelos Tsiaras, pamimpin tim di University College London (UCL), anu ayeuna nyebarkeun analisa sorangan tina data teleskop Hubble umum di Alam Astronomy. Kadua tim satuju kana ayana uap cai sareng awan anu mungkin. "Awan sakuduna dituju," saur Giovanna Tinetti tina tim UCL.

Benneke nyatakeun yén dina K2-18b tiasa aya siklus cai sareng hujan turun tina hawa sanajan henteu aya "bumi bumi", nguap dina lapisan gas gas anu langkung hampang sareng panas kanggo angkat sareng ngaimbangkeun deui kana méga.

Hasilna nyorong para astronom pikeun ngajalajah deui. Madhusudhan nyatakeun sakedik eksoplanét cai anu leutik tiasa janten jangkauan teleskop Hubble. Dina jarak anu langkung ageung, para ilmuwan kedah ngantosan panerusna dina Hubble Space Telescope, James Webb Space Telescope (JWST) anu diluncurkeun dina 2021. "JWST bakal megah," saur Madhusudhan, sareng kalayan bantosan "awan" ti planét sapertos kitu bakal dipendakan.

Artikel nu patali

Leave a Reply