Poék cakrawala: konspirasi, Rahasia jeung heboh

3717x 17. 12. 2017

Cmúľali anjeun kantos lemon Agen Einstein? Tur ayeuna anjeun ngarasakeun rasa eta?, miwarang ka kolega genial Waler rusovlasej, nu dina diri mungkir édisi ngora Scullyovej Agen wanoh lamun ukur mimiti gawé di FBI ka atasan na geus dibawa wawasan obyektif kana kasus mysterióznych, engké dipikawanoh salaku Rasul X. Jeung sanajan dina sual mimiti bisa discern hal tina panulis jocosity Hank Mooodyho, tina ego Ngarobah spiritual tina séri "Californication" replica playful ieu recited di kantor markas suterénnej FBI of Washington Pennsylvania Avenue 935 mysterióznej kana atmosfir Tapi tindakan X milik. Ku teu sangka nu eta reboots serial populér tina pemirsa, utamana zaprisahaných luhur fans harita runtuyan kedah sababaraha cara ti extent reel sanajan maranéhna boga rasa anu bagian anyar anu Tapi sababaraha moal luang. Tapi kali nu ngarobah, sarta lamun Daniel Craig, agén wawakil 007 diabadikeun dina pilem Kasino Royal di obligátnej Orde sual Martini palayan bar "Shaken moal vortex?" responds ľahostajným "Kuring teu paduli" kami nyangka yén wajib buka dina waktu anyar, sarta mindeng sababaraha taun ka pengker affirmed, pahlawan hulu manierov ingrained.

runtuyan kasapuluh tina meta X nyaeta sanajan spéktrum tradisional misterius atanapi aneh Topical dibungkus dina konspirasi poék kedok yén maén peran malah leuwih gede ti samemehna. Bari salah sahiji salah sahiji reviewers nyarita ngeunaan "Nostalgia di spionase era"Mutuskeun teu saluyu jeung pandangan komentator lianna, nurutkeun nu di episode anyar "saluareun kapercayaan" saprak "tukangeun kurva".

"Bisa jadi hébat: lagu Waler na Scully ngajawab masalah kayaning cyber atanapi nguraikeun konspirasi ka jaringan sosial " contona, nyerat Arék Hudec. "meta X anu balik ka layar televisi sanggeus tilu belas taun, tapi kiwari bisa euweuh percanten aranjeunna, sanajan urang hayang. Mémang sare di waktu nalika mamang éta alam ".

sora Doubtfully geus ditiup na pilem Inggris kritikus Brian Moylan nu sanggeus eta airs dibagikeun parasaan poponáhľal pamuka jeung pamiarsa Britania The Guardian: "Ngadangu heubeul-BIP BIP dipikawanoh ti meta zvučky X tina tipi nyarupaan rarasaan lamun urang muka yearbook heubeul. Urang nyaho perasaan maneh sakali deui lalaunan premknú. hairstyles ieu! outfit yén! atmosfir Anjeun incise sorangan, tapi anjeun teu surti naha mun balik dinya. "

Sumuhun, kaleresan aya yén X-anjog dina waktos anyar, tapi kusabab eta bakal naif nyangka yén agén anu masih dina taun 1993 atanapi henteu ngagunakeun ponsel, bakal kajawab "masalah cyber". Tungtungna, unggal kipas leres ti séri, nu amused Waler diawaskeun dina patandingan séjén sahiji modél panganyarna tina iPhone Apple di episode katilu tina séri ayeuna, bakal ogé geus diperkirakeun atawa nanaon. Ieu adegan anu ngabalukarkeun hiji média sosial aduk malah leuwih gede ti imbit bulistir Kim Kardashianovej on Instagram, nyaéta nembongkeun kami separateness kalawan nu nimpah screenwriters X salawasna diakses kana tantangan. Eta bakal kasalahan ka yakin yén kami moal bisa alamat pesen sabenerna hiji umur wahyu ngabeledug tina Julian Assange sarta Edward Snowden.

Tapi kiwari urang nyarita ngeunaan konšpiráciách leuwih ti kantos kusabab fiksi paranoid of nineties Chris Carter sabenerna hirup. Ieu bisa ascertain yén éta téh ngayakeun paranoid jeung konspirasi visi di dunya, sakumaha saméméh lajengkeun peletakan pait kami neangan ka "bawa ka pikiran" urang zadeľujúci unggal pintonan radikal séjén kana wadahna "téori konšpiračných".

Mindeng pisan aya ngoperasikeun kalayan psikolog panalungtikan Ngarujuk kana lamping revaluation predictability kajadian (Hindsight bias). Nyatakeun dina kecap tina Arthur Goldwaga: "Lamun hal signifikan kajadian, sadaya nu nyababkeun tina kanyataan yen dimimitian, sigana oge tina pentingna hébat. Behold rinci najtriviálnejšie dumadakan sparkles harti. "

investigations misalna geus dibawa urang disimpulkeun yen popularitas batang tina téori konšpiračných "Mistrust wewenang, rasa helplessness, jeung nagara miskin timer kapercayaan" "Of buta huruf ilmiah" lamun "Iman dina paranormal"Kukituna teu aya langsung narajang sadayana penyidik ​​serióznych nalungtik fenomena kanyahoan tina dunya urang. "Lamun kapercayaan konspirasi dimimitian psychológom kasalahan ogé dipikawanoh dina pamikiran disebut kacenderungan ka konfirmasi - kacenderungan neangan, panggihan tur attributed bukti pentingna gede nu ngarojong ieu, naon urang geus yakin" Contona Dušan Valent nyerat dina karangan nya "The wabah conspiracies" dina masalah Méi tina jurnal Goldman ti 2015. "The kasalahan dina tinimbangan nu diantara nu culprits utama kanyataan yén sok sanajan jalma calakan yakin nezmyslom lengkep."

Sanajan panulis teori konspirasi garis dicutat dianggap salaku nanaon husus ngeunaan "goib modern" per se siga kieu teu tebih ka konšpiráciám, nu nyiar negate of understanding.

Taya, babaturan, sadaya ieu téh leuwih hésé, utamana lamun salah ngemutan yen loba naon vykvitlo dina taman konšpiračnej imajinér, anjeunna geus dibawa bungbuahan nyata - ayana proyék MK Ultra, Operasi Northwoods na Paperclip, Watergate atawa saksi kuvajtskej Mantri Nayirahovej, ieu ngan sababaraha conto sajarah AS instructive, wherein kawas urusan nangtung teu luput sajarah modern salah sahiji nagara bagian aya. Sarta ayana UFOs, lumangsungna paranormálnych kajadian atawa reflections on sprisahaniach aranjeunna milik sami dibales, kalayan anu jutaan jalma di lounge Shaddai kana layar maranéhna pikeun lalajo administrasi vyfabrikované televisi.

"Teori konspirasi ieu flourished dina satengah abad panungtungan sarta teu ngahaja coincide dina jangka waktu kalawan ngembangkeun gancang tina téhnologi - pamakéan énérgi nuklir ku rudal spasi atanapi penetrasi kimia kana produksi pangan" recalls nu Slovak publicist Ľubomír Jurina di "conspiracies mangrupakeun bagian tina pikiran manusa." "Dunya geus jadi kurang comprehensible, tapi naon anu goréng, pikeun technophobia anu dihasilkeun ditambahkeun delusions tina kawijakan anu geus ceased pikeun nganyatakeun kapentingan manusa jeung grup dayana kaulinan. Nagara ieu robah jadi musuh disangka ". pendekatan Fairer ka subjék ieu dina Maret 2014 visualized politológovia Oliver Universitas Chicago jeung Eric Thomas Kai anu ditalungtik dalapan taun jadi warga AS ditanggap teori konspirasi hasilna mangrupa ulikan diterbitkeun dina "Amérika Journal of Élmu Pulitik":

"Penjelasan nyaeta psyche nu muterkeun hiji peran intuisi penting. Teu dikembangkeun pikeun spracúvala jumlahna vast téknologi informasi, ubar atawa teroristoch. Kedah mastikeun survival savana di. Pikiran manusa ngalaman intuisi dipercaya yén hiji Téritori kanyahoan ngandung debu sadayana sabudeureun prédator kawih jeung insidious. Dina sabana eta oge worthwhile neangan covert hubungan paralel antara acara acak nu teu dimaksudkeun logis séjén nu teu patali - malah kiwari konduktor méré jalur pinuh, miara hébat jeung mangsa nyetir zazrie diparkir nabrak wreck. Konspirasi ngeunteung hiji pamahaman intuitif di dunya. carita gaib ngandung konflik alus na jahat, leyuran cemerlang pikeun pangdéngé jeung pisan amis. Anu IM kiridit, asup kana aksi jeung pahlawan dirina ieu Perang ngalawan kakuatan úkladnej ".

Sanajan éta mangpaat tina ieu panalungtikan teu bisa dianggap keur clarifying sabab na Téori rambatan konšpiračných, mangkaning ngamungkinkeun nungkulan stereotypes tangtu, jeung nu maranéhna geus ditaksir. Teu kusabab sagala manifestasi "cukup timer kapercayaan", "twaddle", "ilmiah" atawa "buta huruf pulitik". "The publik Amérika rada ilahar dina maluruh teóriách konspirasi katerangan acara pulitik kituna kudu aya alesan pikeun formulir maranéhanana leuwih kompleks," nutup E. Oliver jeung T. Kai.

Nyababkeun teori konšpiračných téh sagemblengna sah, kalungguhan tungtungna nyangkokkeun sabagian aranjeunna ngabuktikeun janten waktos leres jeung kukituna mastikeun eligibility maranéhna haram ngaku sabalikna nu mana wae tiori anu ngajelaskeun acara nu tangtu konspirasi rusiah sababaraha aktor anu diragukeun atawa irasional. Nembongan yén akar misalna hiji kalungguhan musibah ka visi bagian tina filsuf Austria Karl Popper. Nu dina bukuna "The Buka Society sarta Anak Musuh" zmieňoval "teori konspirasi masarakat", dina harti nu "Unggal situasi, unggal acara, sabagean ageung tur uncomfortable, hiji hasilna akurat pikeun sababaraha hajat na konspirasi".

Nurutkeun kana Selandia Anyar filsuf teori konspirasi Charles Pigden nyaeta sagala téori (paduli veracity anak, rationality atawa pilihan verifikasi) pikeun dijelaskeun fenomena atanapi acara konspirasi: "Theorists konspirasi téh lajeng saukur hiji anu keur ngajelaskeun fenomena atawa acara téori linking acara ieu kalayan konspirasi sababaraha aktor". Tentang kumaha carana nyarupaan Slovak filsuf Paul Hardoš teu nanaon kontroversial:

"Unggal kami mangrupakeun konspirasi theorist - ti spouses podozrievavých mun searchers korupsi wartawan - sabab sanajan acara biasa hirup sapopoé, urang nyaho teu napsirkeun interplay of coincidences, tapi ku cara maca audiences jeung kolusi dina cara ngagawe batur. Na acan sajarah ogé nyaho yén aya ogé hiji konspirasi sabenerna badag ".

Taya, téori konspirasi nu satuju sareng pangalaman urang keur sajarah, urang bakal gaduh ibaže underneath modél of Jim Hougana digambarkeun sagala rupa nu ieu smoothed sarta umumna dipikawanoh "Disney" versi sajarah tanpa Rahasia sabenerna sarta Manipulasi kuat.

"Jalma salawasna intrigovali na hydroentangled rencana rusiah sahingga bakal langsung socially bahaya ka nganggap yen eta ceases mun ngalakukeun". Titik P Hardoš noteworthy di Apologia "Ka membela Téori konšpiračných". "Pilarian Shadiness sarta sambungan, henteu kasalahan alam, tapi sacara alami respon kana cohabitation umum urang salaku sebeckých klamárov. Janten yakin, sababaraha fantasist zachádzajú paranoid di teóriách maranéhna tebih tur taat ka liking logika obsesip maranéhanana sarta sanajan kanyataan, tapi sorangan teu nyieun tina jealousy na prudential pantes metoda peep kana dunya. Lantaran kitu, bisa jadi salamet tapi mangrupakeun convictions deet konšpiračných téori umum. Teori butuh ukur dianggap nurutkeun kumaha aranjeunna bisa Cope jeung fakta dipikawanoh, tur teu nurutkeun alam, fakta sapertos unloaded. Ieu téh boga mangpaat pikeun repudiate Téori kusabab alam na mémang urang unnecessarily buta ngalawan kanyataan fatal. Sabalikna, pikeun alus jeung kaamanan nyaeta cageur démokrasi liberal nyaéta gelar tina mistrust na skepticism arah privilégiám kuat. "

Jeung kitu, jadi kuring geus dipigawé ieu sateuacan genep belas taun ka tukang, kuring remen deui ngajak anjeun dina perjalanan conspiracies jeung kasus tajomnými. Kusabab éta ukur kasempetan leutik nu apal ngeunaan eta, abdi gé teu eta kecap ampir identik, lamun nanya ninggalkeun di moments handap kaamanan maranéhanana, kaamanan jeung vykúrených cahayana imah. Gulung nepi jaket lila kerah anjeun kituna, rozovrite dina bangbarung of a payung hideung badag tur lengkah kana poék jeung sychravej wengi pinuh ku misteri, bahaya sarta conspiracies. Jeung deui eta ditambahkeun tinimbang sual éta:

Ulah ngarasa ayeuna rarasaan yen?

Excerpt ti autorovej buku Poék cakrawala Milos mutuskeun. carita anyar Waler na Scullovej.

Artikel nu patali

Leave a Reply