Dunya Poé Kulawarga - ngagungkeun eta!

9270x 16. 05. 2019 1 maca

15. May anu dipikawanoh dinten di sakuliah dunya kulawarga. poé nalika urang apal kumaha penting fungsi kulawarga. Bari nulis artikel ieu Kami kabetot dina sajarah nyata tanda awal dasi kulawarga atawa henteu Tumbu royong, ngajalankeun di kulawarga, baheula jeung ayeuna.

kulawarga

Kulawarga, unggal urang boga harti tur karakter béda. Ieu némpél kami tapi dina hiji titik ogé, sarta ieu karuhun urang. hébat hébat kolotna grand kami hébat sarta prapraprarodiče maranéhanana.

Sabaraha anjeun ayeuna nyaho asal surname anjeun? Kumaha upami kulawarga anjeun éta dina ahir abad ka? Atawa lamun sadar naon kolotna kami indit ngaliwatan malah waktu anu singget tukang jeung tempat kami téh ngarahkeun ayeuna?

Atikan barudak mah béda, jeung sumber béda inpormasi. Ti pabinihan pikeun pribadi atawa ngarep schooled. Dinten ieu kami teu nyaho naon sakabeh ieu brings nilai keur mangsa nu bakal datang tur jenis jalma ti barudak dinten ieu tumuwuh nepi. Tapi wani nyebutkeun yén unites kami salah, sarta éta kahayang pikeun kabagjaan, cinta, kabébasan jeung harmoni. apal ayeuna mah yen hal anu penting pikeun pinuh nyandak tanggung jawab kahirupan maranéhanana sarta kaputusan tanggung jawab maranéhanana.

Kulawarga di dunya kuna / Mesir

Salah sahiji titik penting nyaéta yén seuseueurna barudak di Mesir Kuno teu indit ka sakola. Aranjeunna diajar ti kolotna. The budak diajar ti founding maranéhanana, tatanén sarta usaha lianna. Katresna ti ibu maranéhna ngajarkeun jahit, goreng jeung kaahlian lianna.

Beda badag éta nu ukur katresna ti ogé-off kulawarga kadang diajar di imah. Saatos yén ieu jelas, nunjukkeun yen lamun ramana pupus, ieu teh putra saha diwariskeun harta. Putra cikal narima pangsa ganda. Putri bisa inherit harta wungkul lamun di kulawarga aya no putra. Sanajan kitu, lamun barudak warisan harta kungsi ngarojong awéwé di kulawarga abdi.

Kulawarga di Yunani Kuna

Hiji fitur metot di jaman Yunani éta kanyataan yén nalika anak ngalahir, teu diangap kulawarga. Bagian tina kulawarga kajadian ka 5 poé sanggeus kalahiran, nalika ritual lumangsung. Kolot boga hak légal ninggalkeun bayi teh sateuacan akad nikah. Ieu adat yén appropriation ku asing ditinggalkeun babies. Dina hal ieu, kumaha oge, anak geus jadi budak. Katresna bisa nikah dina yuswa 15 taun sarta awéwé rabi malah kagungan hak kana cerai lalaki hiji.

Sabalikna, hiji kulawarga Yunani jegud, awéwé diayakeun misah ti lalaki. Biasana, maranéhna ngan bisa mindahleun dina balik atawa luhureun imah. Dina ieu kulawarga jegud tina pamajikan kuring bakal jadi harepan pikeun ngatur rumah tangga jeung ngatur finances. awéwé euyeub tadi budak aya kana tugas rutin. awéwé Miskin écés teu boga pilihan. Maranehna pikeun mantuan salaki maranéhanana di tatanén. Dina duanana grup, kumaha oge, eta harepan anu awéwé, sanajan nu beunghar nu dikumbah, ninun baju jeung fashion pakéan.

Kulawarga di Roma

Dina Roma, lalaki jeung awewe kudu cerai sarua. awéwé Romawi kagungan hak sorangan sarta inherit sipat, sarta sababaraha awéwé malah lumpat usaha. Paling awéwé, kumaha oge, anu pinuh kalibet di lembaga anu ngurus barudak jeung kulawarga ngajalankeun tugas.

Kulawarga di Abad Pertengahan

awéwé Saxon kagungan hak sorangan sarta inherit sipat sarta asup kana kontrak. Kalolobaan awéwé Saxon, kumaha oge, kapaksa dianggo salaku teuas saperti lalaki. Saterusna aranjeunna minuhan pancén somah lianna kayaning masak, beberesih sarta wrapping wol. Awéwé ngeusi cinta PR na teu nyieun beda antara baju cuci, baking roti, sapi diperah, nyoco sato, atawa brewing bir, ngumpulkeun firewood. Sarua pentingna éta maranehna miara pikeun barudak!

barudak euyeub kulawarga bangsawan geus katempo kolotna saeutik. Aranjeunna cared keur ku biarawati. Dina taun 7, aranjeunna dicandak ka kulawarga bangsawan lianna. Dimana maranéhna anu dididik sarta diajar kaahlian tempur. Dina taun 14, budak jadi Juragan sarta satria 21 taun. Katresna nu diajar keterampilan diperlukeun pikeun ngatur rumah tangga.

Budak leutik réngsé pikeun barudak dina Abad Pertengahan geura-giru. Di kelas luhur, katresna nikah di 12 taun sarta paling budak di 14 taun. Kulawarga ku karana pikeun asup ka kontrak pikeun pertikahan kahareup barudak maranéhanana, tanpa idin maranéhanana. Dina castes luhur, ieu konvénsi umum. Barudak ti kulawarga miskin kudu leuwih pilihan sarta kalenturan ngeunaan anu keur nikah. Tapi ieu dipiharep tina aranjeunna anu bakal ngabantu kulawarga earn hirup, pas maranéhna bakal tiasa - mana éta sabudeureun umur 7 - 8 taun.

Kahirupan di Abad Pertengahan

Kulawarga 1500-1800

Dina 17. abad direkrut budak na katresna ti kulawarga jeung barudak ka sakola orok disebut sakola leutik. Di SMA, kumaha oge, aranjeunna bisa leumpang ukur budak. katresna heubeul pas nu kelas luhur (sarta kadangkala budak) anu diajarkeun ku tutors. Salila 17. abad, tapi loba kota aranjeunna ngadegkeun hiji pondok pasantrén keur katresna. Di antarana, katresna anu diajarkeun subjék kayaning tulisan, musik jeung sulaman. (Ieu dianggap penting pikeun katresna pikeun neuleuman kitu. 'Sukses' ti diajar subjék akademik.). Sakumaha biasa, kids goréng indit ka sakola. Dina yuswa 6 atanapi 7 taun anu padamelan, misalna:. Nyingsieunan manuk tina siki karek sown. Lamun teu bisa dipake, aranjeunna bisa maénkeun.

Dina 16. sarta 17. Abad, mayoritas awéwé di imah pinuh waktos. Paling lalaki teu bisa ngajalankeun hiji tegalan atawa bisnis tanpa bantuan pamajikanana. Waktu éta, mayoritas rumahtangga di nagara éta nyaéta sakitu legana timer cukup. Tudor ibu rumah tangga (jeung bantuan ti pagawé maranéhanana) kapaksa Panggang roti pikeun kulawarga sarta brew na bir (ieu mah aman inuman caina). Manehna oge jawab nu maturation tina Bacon, asin daging jeung bonténg produksi, jellies na marmalades (sagala anu diperlukeun wanoh, saméméh kulkas dinten ieu sarta freezer). Sering pisan ibu rumah tangga désa ogé dihasilkeun lilin jeung sabun sorangan. Tudor ibu rumah tangga ogé dipintal wol jeung linen.

patani bikang ogé milked sapi, fed sato sarta dibudidaya bumbu jeung sayuran. Mindeng behaved palebah jeung barang jual dina pasaran. Sajaba ti éta, manéhna geus masak, nyeuseuh baju jeung ngabersihan imah. Ibu rumah tangga ogé miboga pangaweruh dasar kadokteran sarta éta sahingga bisa cageur panyakit kulawarga maranéhanana. Mung euyeub bisa mampuh dokter.

Kulawarga di 19. abad

Herbology Rusia heubeul

Urang neangan Sunan Gunung Djati dina hiji waktu mimiti 19. Abad, nalika ieu mangrupa industri tekstil penting dina Britania. Di dieu urang tingali yén barudak dina mangsa ieu, nu digawé di pabrik tekstil, mindeng kapaksa dianggo nepi ka 12 jam sapoé. Kusabab 1833 (anu diadopsi Act éféktif kahiji), pamaréntah laun ngawatesan jumlah waktu nu barudak bisa digawé di pabrik.

Dina 19. kulawarga abad éta laér leuwih badag batan kiwari. Ieu sabagean kusabab mortality orok éta luhur. Jalma kapaksa loba barudak na nampi nu teu kabeh bakal salamet. Waktu éta sakola pikeun barudak goréng mantuan Garéja nu. Kusabab 1833 sakola sapertos malah didukung pamaréntah dina bentuk hibah. Ieu masihan naékna hiji sakola keur wanoja. Awéwé anu dijieun ngajar barudak ngora maca, nulis jeung arithmetic. Sanajan kitu, loba sakola ieu dilayanan salaku jasa mun babysitting. nagara dianggap tanggung jawab pikeun atikan barudak dugi 1870 up hukum Forsterském on pangajaran disadiakeun anu Sakola kudu disadiakeun ka sadaya barudak.

Pikeun awéwé digawé di kelas kerja di 19. Abad, hirup éta hiji babak sajajalan gawé teuas tur toil. Sakali maranéhanana éta cukup heubeul, maranéhna kapaksa jalan. Sababaraha digawé di pabrik atawa di kebon, tapi loba awéwé éta babu atawa laundress. Komo salaki sahiji awéwé pagawé sering digarap - kungsi saloba kulawarga éta jadi goréng yén 2 diperlukeun sharing.

Kulawarga di 20. abad

Kaayaan sabudeureun barudak mangsa 20. abad greatly ningkat. Jalma dina abad ieu nu loba healthier tur bisa dahar jeung pakéan hadé. Simkuring boga kaayaan hadé pikeun atikan. Nepi ka ahir 20. abad ka bisa jadi kids di sakola hukuman kopral. hukuman kopral di paling SD laun dileungitkeun nepi ka mimiti 70. taun. Di sakola umum ieu di 1987, di sakola sekundér swasta di 1999 sataun.

Dina 20. awéwé abad massana hak anu sarua sakumaha lalaki. pasar ogé nawarkeun awéwé leuwih disiplin mun laksana.

  • Dina 1910 di Los Angeles ngaranna pulisi awewe mimitina
  • Dina 1916 diangkat pulisi awewe mimiti (kakuatan pinuh) Britania urang
  • Perjanjian Anyar ti 1919 ngawenangkeun awéwé jadi ahli hukum ku profesi, veterinarians jeung pajabat.

Dina pertengahan 20. abad ka mayoritas awéwé nikah digawé di luar imah (iwal perang). Sanajan kitu, dina lima puluhan na sixties eta janten adat maranehna - sahanteuna bagéan waktu. téknologi anyar di imah pikeun mempermudah awéwé dina karya dibayar.

Ayeuna kitu, urang dicatet yén ngembangkeun kulawarga, atikan barudak jeung fungsi tina sistem kulawarga tur terus ngarobah alam. Salaku kuring disebutkeun dina garis mimiti artikel ieu. Sagalana geus nepi ka urang lamun urang tetep jalan tradisional hirup, atanapi urang butuh pendekatan téhnologis tur ngawangun hiji realitas di alat.

(Artikel The ngajelaskeun sajarah lega tina lembaga sahiji kulawarga, teu konteks sajarah langsung di Éropa Tengah atawa malah Cékoslowakia.)

catetan redaktur: Dunya Poé Kulawarga éta memang 15.5, ari The kulawarga bisa ngagungkeun iraha wae nu nikmat - kiwari, isukan atawa dina sabulan.. hadiah Leutik, nikmat, nangkeup, atawa ngan seuri di pangdeukeutna maranéhanana.

Artikel nu patali

Leave a Reply