Tujuh Sages, U-Anna Adapa, Oannes

116750x 20. 04. 2019 1 maca

Sajaba ti ngaran pamingpin legendaris kuna anu dipikawanoh utamana ti disebut ". Sumero daptar raja", nu tega saksi pikeun marios ka dinasti fatwa di sagala rupa dayeuh Mesopotamian ti jaman baheula, "lamun karajaan diturunkeun ti sawarga" dugi pamingpin III. Dinasti ur jeung dinasti mimiti Isin (21.-19. Stol.př.kr.) kalawan talari mitologis tur sajarah dilestarikan dina ngaran disebut. filsufYén Sumerians anu nelepon atas nama abgal sarta Babilonia sarta Asyrane éksprési apkalluNu mangrupa injeuman atra ti Sumerian. Teu kawas daptar raja, pamingpin, kaasup jelema poé legendaris saméméh banjir, nu asalna dina 2 mimiti. tis.př.nl aya naskah ngarekam mudrcovskou Tradisi rélatif telat. Aranjeunna cageur dina bentuk popotongan nu asalna ti Ninewe, Assyria jeung jaman Uruk of 1000 SM

ritual

Paling anu muka incantations na ritual bearing nami Nganiaya Mesero. Imah ritual separation (nutup) ngandung hiji ritual hade hatena pakait sareng ritual karajaan. incantation bubuka ieu kabukti mun inohong tujuh sages anu gambar (dina bentuk patung atawa lukisan lalaki diasah dina kulit lauk tetep bearing kapala lauk) geus maénkeun peran pelindung.

Sanggeus ngaran tujuh sages anu belonged kali antediluvian, Disusul ku ngaran tina opat sages sahiji kali sanggeus Banjir sarta miboga hubungan jeung kota Mesopotamian penting Uruk jeung pamingpin na Emme (r) Kara, Kishi, anu adab ur tur kadua disebut pangawasa nu. Šulgim dinasti katilu (2094-2047 SM)

tarjamah téks:

Incantation: U-Anna, nu mesen ka langit jeung bumi ordained
U-Anne-DUGGA yén hiji alesan badag ieu rahayu,
Enmedugga saha eta dimaksudkan alus tuah.
Enmegalamma, anu lahir di imah,
Enmebulugga, anu tumuwuh nepi kana floodplain a,
Hiji-Enlilda, ngamurnikeun imam (kota) Eridu,
Utu'abzu, anu naék ka sawarga
Tujuh sahijina nyaeta lauk gede, seafood,
Tujuh Sages, geus dijieun di walungan éta geus mesen langit jeung penjaga bumi.
Nungalpiriggaldim, sage (Raja) Enmei (r) kara nu dewi Ishtar
ti langit ka turun Eanny ditinggalkeun.
Piriggalnungal, anu lahir di Kisii sarta yén Allah Hadad
di sawarga sahingga ambek,
sanggeus tilu taun di tanah hujan jeung greenery disiapkeun.
Piriggalabzu, anu lahir di Adaba na nu segel na
kozorybě (beuheung) ngagantung
Allah sareng Eu di Nyandung jadi ambek yén manéhna dibunuh anjing laut pradlář,
manéhna beuheung na (nongkrong)
Nu kaopat nyaeta Lu-Nanna (wungkul) dua per tilu sage anu,
yén (kuil) Eninkiagnunna,
Bait Déwi Ishtar (Raja) Šulgiho, naga hébat tuang kaluar.
Kalawan babarengan, nu opat sages sahiji lomba manusa, nu EA, PANGERAN,
Anjeunna masihan alesan badag.

téks Ieu kasaksian a undoubtedly tradisi baheula, anu akar kénéh dina periode Sumerian tina sajarah Mesopotamian. tradisi teu ukur tujuh lalaki wijaksana anu peletakan guru manusa, tapi oge tradisi pahlawan ti poé sanggeus caah, saha éta ti alesan acan eces béda sumping kana konflik jeung dewa sorangan, sarta anu, iwal hiji anu munggaran "antediluvian" sage ngaranna U -Anne teu nyaho ampir nanaon. téks teu bakal jadi metot lamun aya no naskah séjén nu nyadiakeun émbaran jeung nyumbang kana integrasi na kana konteks budaya jeung sajarah lega.

Méja W 20030,7³

Hiji teks sapertos mangrupakeun daptar W 20030,7³ asalna ti telat Uruk Babul. tabél ieu dipiboga ku Priyayi ngaranna Anu-bel-Sun, putra Nidinta-Anu, uruckého sludge imam Allah Anu sarta Déwi Antum jeung dugaan turunan tina Dosa-leqe-unníního kawentar, panulis versi Babilonia tina epik of Gilgamesh. tabél ieu mangrupa daptar filsuf (abgall) jeung sarjana (ummannu), anu digawé di pangadilan tina pamingpin béda ti kali prasejarah ka kakuasaan raja Assyria tabel Esarhaddon (680-669 SM) téks sigana ngagambarkeun nurun mitis silsilah Urska kulawarga clerical, nu nurunkeun asal maranéhanana ti mitis filsuf urang kali antediluvian jeung sajaba ti éta geus disebutkeun Dosa-leqe-unníniho professed warisan ti scribes kawentar kawas Kabti-ili-Marduk, panulis mitos Errovi.

Ti tabel ieu, élmuwan éta paling resep garis sabelas kahiji tempat eta nyebutkeun:

(Dina waktu) Raja Ajjalua sage U n (pikeun),
(Per waktu) Raja Alalngar sage U-Hiji (un) -dugga,
(Per waktu) Raja Ammelu'anny sage Enmedugga,
(Per waktu) Raja Ammegalanny sage Enmegalamma,
(Per waktu) Raja Tammuz angon sage Enmebulugga,
(Per waktu) Raja Enmedurankiho sage Utu'abzu-
(Saatos banjir) kakuasaan (Raja) Enmei (r) kara sage Nungalpiriggal,
(Saha déwi Ishtar) ti langit ka turun Eanny kungsi kecapi parunggu,
(Anu ......) tina lazuli lapis mangrupa skill Ninagaly
(Digawe di ......) ... .. ...... abode kecapi sateuacan Gusti Ante diwangun.

Sumerian Raja Daptar

Ti ngabandingkeun tina tabel katilu incantation awal nganiaya Mesero Uruckým daftar ngakibatkeun kana kabeneran ampir lengkep ngaran tujuh sages antediluvian kasaruaan considerable tina dua ngaran sage munggaran sanggeus caah, identik jeung pergaulan na jeung legendaris pangawasa uruckým Enmei (r) karmas jeung konsensus overwhelming dina pedaran mreun nya nu patali jeung Déwi Ishtar. Jeung ngaran anu sarua, atawa varian maranéhna dibéréndélkeun di pisan luhureun daptar disebut pamingpin Sumerian. Sumerian Raja Daptar éta naskah extant datangna ti 19.-17. SM nyaéta abad salaku ngaran tujuh monarchs fatwa di opat kota prasejarah pangkolotna. Salaku puseur kakawasaan karajaan ti caah anu ngaranna dina tulisan salamet pangalusna (ie. Weld-Blundellův prisma) tina Eridu, Bat-Tibiri, Larak, Sippar, Shuruppak.

Tarjamahan tina tulisan nu maos:

Nalika karajaan diturunkeun ti sawarga, karajaan ieu di Eridu. Dina Eridu éta raja Alulim, maréntah 28 800 taun., Saatos Alalngar maréntah 36 000 taun. Dua raja maréntah jumlahna 64 800 taun.
Eridu murag (a) karajaan kasebut dibikeun ka Bad-tibira. Dina Bad-tibira maréntah Enmenlu'anna 43 200 taun, (lajeng) maréntah Enmengalanna 28 800 taun
(Lajeng) pamaréntah Dumuzi, angon teh, 36 000 taun. Tilu raja maréntah jumlahna 108 000 taun.
Dina Laraku maréntah Ensipazi'anna 28 800 taun. Hiji raja maréntah 28 800 taun. Larak murag (a) karajaan kasebut dibikeun ka Sippara.
Dina Sippara maréntah Enmenduranna 21 000 taun. Hiji raja maréntah 21 000 taun.
Sippar murag (a) karajaan kasebut dibikeun ka Shuruppak.
Dina Shuruppak maréntah Ubar-Tutu 18 600 taun. Hiji raja maréntah 18 600 taun.
Dina lima kota maréntah ku dalapan raja 241 200 taun.
Lajeng, nalika caah disapu Karajaan Sawarga geus turun, (eta) di Kisii Ageung.

Tulisan Yunani mimiti Babylóniaka

Hellenization formulir ngaran mitis Sumerian "antediluvian" pamingpin jeung mitis "filsuf", guru mimiti umat manusa anu geus nyumbang ka enhancement sahiji lomba manusa, ieu ogé dicatet dina fragmen buku munggaran tina file Yunani Babylóniaka, pangarang na éta saurang sarjana Babilonia ngaranna Berossus. Imam Chaldean sahiji Bait Babul Esagila Allah Marduk-Bela lahir meureun sabudeureun 340 SM jeung salaku anjeunna diajar astrologer di pamingpin pangadilan seleukovských of Mesopotamia. Hal ieu dianggap yen nalika nulis karyana kalawan Berossus tinimbang cinyusu Arcadian relied on sumber Sumerian.

Kalawan administrasi Béróssovým téh pasti, naha langsung atawa henteu langsung, patepung di panulis kawentar Yunani of Siria asal Lúkiános selfmate, Alexander Polyhistor, Ioseph Flavius, Abydén, Eusebius of Caesarea jeung nu lianna nu geus cageur nuhun Beróssovo sahenteuna dina tanda petik. file Beróssův Babylóniaka diwangun ku tilu jilid. Volume poéna munggaran jeung pisan beginnings of budaya manusa, kreasi dunya jeung lalaki ngandung sababaraha passages astronomi tur astrological anu kaaslian teu questioned. Buku kadua nyebutkeun sapuluh pamingpin antediluvian, recounts Koruptor éta, Etang dalapan puluh genep pamingpin baheula sanggeus caah, sarta rékaman dinasti sajarah ka raja Babul Nabonassar (Nabu-Nasser, 747-734 SM) dina buku poéna katilu jeung jaman sanggeus Nabonassar dugi ahir Persia dominasi.

The bubuka bagéan buku

Abdi hoyong ngobrol ngeunaan bagian kahiji tina buku munggaran nu ngabejaan ngeunaan beginnings sahiji lomba manusa, monster wijaksana, guru umat manusa anu geus wawuh jeung dasar peradaban, jeung pamingpin munggaran dugi ka waktos anu Great Banjir.

Dina Babul aya loba bangsa béda anu netep di Chaldea. Aranjeunna cicing tanpa hukum kawas sato. Tapi dina taun mimiti Laut Beureum (Teluk Pérsia) mecenghul di wewengkon tepung wates jeung Babilonia monster "Oannes" (U-Hiji (dina)). sakabéh awakna kungsi lauk, lauk dina luhureun sirah manusa dipelak, kungsi suku na nya manusa, sarta tumuwuh tina fishtail a. Sora monster nu oge manusa. formulir Nya dilestarikan kiwari. Monster dinten anjeunna ari di kalangan urang tanpa dahareun ingested. Pangajaran jalma élmu jeung seni sarta sagala rupa karajinan, diajar kumaha carana ngadegkeun kota jeung candi maksakeun hukum jeung wates darat; ogé anjeunna némbongkeun éta cara sow jeung palawija panén jeung sagalana salah perlu keur kahirupan sapopoé. Saprak harita eta geus kapanggih nanaon penting. Saatos Oannes Panonpoé Tilelep sank deui kana laut na spent wengi dina sagara; Ieu hiji amphibian.

Saterusna, mitis "antediluvian" Aing nyerat ieu:

Raja munggaran ti Chaldeans Alóros (Alulim) ti Babul, maréntah 10 Sarah ... Saatos anjeunna maréntah Alaparos (Alalngar) jeung Amélón (Enmei (n) lu'anna), duanana Pautibiblioi (Bad-tibira). Alaparos maréntah Sara 3, 13 Amélón Sarah. Sanggeus ieu maréntah Chaldeans Amménón (Enmenunna) 12 Sarah. Dina aturan na ti monster Laut Beureum mecenghul Annédótos (U-Hiji (un) - DUGGA) Oannes, nu nyandak wujud lalaki jeung lauk. Lajeng maréntah 18 sarah (A) megaloros (Enmei (n) Galanda) ti kotana Pautibiblioi sarta sanggeus angon Daónos (Dumuzi) ti kota sarua maréntah 10 Sarah. Salila kakuasaan na mucunghul opat monster anu boga formulir sarua sakumaha disebutkeun saméméhna, anu mangrupakeun campuran lalaki jeung lauk. Tembok ngaranna: Euedókos (Enmedugga) Eneugamos (Enmegalamma) Eneuboulos (Enmebulugga) Anémentos (Hiji-Enlilda).

Lajeng maréntah Euedórachgos (Enmei (n) Durrani) tina Pautibiblioi na eta 18 Sarah. Salila kakuasaan na aya monster sejen ngaranna Anódafos / Ódakón (Utu-Abzu) ... Saterusna maréntah Amempsinos (Ensipazianna), Chaldeans of Laranchoi (Larak) 10 Sarah. Handap Óriartés (Ubar-Tutu) ti kotana sarua, maréntah 8 Sarah. Lajeng, sanggeus pupusna Óriarta, maréntah ku putrana Xisúthros (Ziusudra, Utanapištim Noah) 18 Sarah ... Dina aturan na anjeunna peupeus caah badag.

Berossus diwangun mudrckou Tradisi kana pisan yayasan administrasi-Na. The sages kuna éta salaku penting pikeun manehna salaku kahiji antediluvian pamingpin, dianggap henteu ukur jadi guru di urang heula, tapi oge pencipta sakabeh struktur peradaban, lantaran, sakumaha anjeunna mendemonstrasikan, saprak éta teu kapanggih nanaon penting.

teks cuneiform

Rujukan ka grup tina filsuf mitis (abgal, apkallu) muncul di ditu di dieu di teks cuneiform lianna. Contona, kuring mawa mitos Errovi nu nyirian sungut dewa Marduk sorangan keur mahluk anu weruh rusiah tina nyieun brahala ketuhanan nu sanggeus ngajalankeun ritual luyu přepodstatnily dewa sorangan.

Tarjamahan berbunyi:

Maranéhanana Masters di apsu kuring sarta ngantep éta balik. Tempat tangkal tumuwuh marana jeung dimana aranjeunna kapanggih batu Elmes, abdi robah na hiji euweuh némbongkeun up ... Dimana aya hiji tangkal marana, daging dewa, saha raja semesta milik, kai bersih, nak luhur, yén pamaréntahan bakat a anu akar laut ratus vast mil ngahontal bojong di dunya jeung makuta némpél laut (Antova) sawarga na? Dimana tujuh sages of Apsu, lauk murni geus jadi EA, lord maranéhanana, anu endowed kalawan hikmah hébat, sarta anu cleanse awak (kuring).

Nyebut aranjeunna nembongan dina epik of Gilgamesh, dimana maranéhna anu digambarkeun salaku pinding kota kawentar stavitelých of Uruk:

Buka nepi ka tembok urucké luhur, leumpang sapanjang éta,
Ngajalajah yayasan, bata, tempoan!
Kungsi eta moal kurban bata
hiji yayasan anu teu tunduk kana tujuh sages? "

Di luhur-disebutkeun tujuh sages dina sastra cuneiform sering muncul nami kahiji, nami U-Hiji (dina) Adapa anu lumangsung dina sagala rupa wangun: U-Hiji (dina) U-Hiji (dina) Adapa, tumanya-Anum / Anim Adapa, Adapa. Ieu mangrupakeun formulir disingget tina ngaran Sumerian.

U-an- (on) -a-da-pa, nu bisa ditarjamahkeun jadi "ka lampu nu aya di sawarga," "lampu, nu ieu patepung jeung Anem", nu ieu formulir Yunani ngaran Oannes sage. Dina salah sahiji kumpulan leksikal Sumerian-Akkadian nyaéta sarimbag jeung istilah Sumerian sambungan Adamu U-tu-a-AB-ba "dilahirkeun di laut" na ieu disebut "hikmah" dina konteks sababaraha kecap sipat arkadských lianna.

Hikmah sorangan ADAP ngabandingkeun hikmah na Sennacherib nu pamingpin Assyria (704-681 SM) jeung Esarhaddon (680-669 SM), Ashurbanipal (668-627 př.kr). Aranjeunna sorangan ngaku geus mastered skill na, Pagawean, pesen kalawan tekenan husus dina seni ketikan. Sacara literatur, aranjeunna bisa maca naskah kuna saméméh caah, atanapi malah anu sipatna turunan designation pikeun ADAP. kituna Adapa dianggap sage anu masihan umat manusa pangaweruh seni tur juru atik dewa prakarsa sorangan wrote sababaraha teks penting versed dina sastra magic na gaib, mangrupa Ngaran ahli Allah jeung pembina kuil.

Tradisi Adapovská splits kana dua cabang, salah sahiji nu nyambungkeun deui jeung mimiti lord "antediluvian" tina Eridu ngaranna Alulim, Alula, Ajjal, Alóros jeung sejenna nyimpen anjeunna barengan Enmerkar pembina legendaris di Uruk. sambungan ADAP kalawan Uruk sarta pangawasa na Enmerkar ngabuktikeun catetan fragmentary tina salah sahiji hikayat Babilonia.

Enmekir, raja Uruk, populasi ancur ...... ...... kuil sage Adapa urang beresih jeung Enmekir uninga ......... aturan ngaliwatan sakabeh nagara I eweh ......... Sawarga famously erected di kuil di Sadaya Esagila ...... langit katut bumi, putra cikal ...... ..

Lagu epik

Sajaba ti éta, cageur lima popotongan (tilu Ninewe, salah sahiji Sippara sarta salah sahiji Uruk), kalawan epik téks lagu dina ADAP na Enmerkar nu greatly ruksak na téks lengkep nyarankeun yén Adapa kalawan Enmerkar dibuka jenis makam kuna nu engké Adapa taliti maréntahkeun katutup. Pangpentingna sarta pasti téks paling kawentar, anu patali jeung angka ADAP disebut "The Legend of Adapa" atawa "Adapa jeung angin kidul". Ti téks ieu urang tiasa deduce yen Allah EA / Enki dijieun ADAP salaku modél nuturkeun pikeun sakabéh jalma na nu masihan hiji hikmah nu sugan malah ngaleuwihan sababaraha hikmah dewa.

Ngan anjeunna nampik manehna, kawas kabéh hirup langgeng manusa. Kanggo sababaraha éta the legend of Adapa of Eridu hajatan salaku puseur kultus Sumerian kuna kana sejen nyaeta Adapa bearer of ta'at jeung iman unswerving di master-Na. Dina glance kahiji sigana nu ambing taat dina Adapa mitos téh ngan hiji plaything di leungeun dewa kuat Anu sarta EY, téks, kumaha přítomy elemen séjén, leuwih halus tur kirang atra yén mimiti wangsit dina prosés panjang panalungtikan. Adapa ngahaja sakecap kakawasaan kecap diucapkeun jeung Allah Anu hayang nyumputkeun ti urang. Kituna Adapa katelah ka sawarga, tempat anjeunna salamina Huni jeung dahar pangalaman na kitu, upami nasehat neuposlech Eových. Pikeun ta'at na Adapa balik ka bumi, enriched kalawan pangaweruh, naon jeung euweuh fana séjén jadi jauh narima.

Teu acan tangtu naha mun dibewarakeun tumbu langsung antara ADAP na něktreou inohong ti patriarchs Alkitabiah, atawa antara Utu'abzuem, katujuh sage antediluvian ti kali Raja Enmedurankiho "anu naék ka sawarga," na Enoch, anak katujuh sakaligus forefather Adam, anu " anjeunna walked sareng Allah "sarta" Allah ngabawa ". kontak langsung sababaraha personalities kalayan inohong ketuhanan, transisi maranéhna kana realm ketuhanan (appearances langit), "monstrous" penampilan lalaki jeung lauk sababaraha individu, nunjukkeun yén aya meureun sanes a kabeneran mere.

Éta dewa tina extraterrestrials kuna?

Loading ... Loading ...

Artikel nu patali

Hiji Comment ka "Tujuh Sages, U-Anna Adapa, Oannes"

  • Martin Horus Martin Horus nyebutkeun:

    Persis. Nalika kuring neuleuman Sumerian, éta hiji pedaran akurat ti acara anu lumangsung, kaasup planét séjén dina sistim tatasurya urang nu geus balik deui.

Leave a Reply