Néptunus - pangeusina nalika énjing

11206x 01. 10. 2019 1 maca

Seueur jalma ngaku yén aranjeunna henteu kantos ningali Mercury, anu gancang "utusan ketuhanan" anu ngorbankeun Matahari pisan. Sareng kami leres pisan yén ieu mangrupikeun masalah Neptunus - ayeuna sacara resmi pangpayunna tebih dina sistem tatasurya. Éta ogé mangrupikeun salah sahiji planét anu teu tiasa ditangkep ku panon manusa - sanés waktos Séptémber taun ieu.

Néptunus

Néptunus mangrupikeun hiji-hijina planét anu dipanggihan ku matematika. Saatos papanggihanana Uranus of Year ku 1781 ku William Herschel, para astronom ngingetan yén dunya anu nembe mendakan dicandak ku hal - sigana hiji planét ageung anu langkung tebih. Dua élmuwan mimiti itunganna. Ahli astronom Perancis Urbain Le Verrier sareng mahasiswa Cambridge John Couch Adams dugi ka prediksi ampir sami tina lokasi leungitna planét. Adams ngupingkeun ngayakinkeun Sir George Air tina dunya anu teu kawéntar. Tapi Aira nungtut itungan anu langkung rinci, sareng Adams dipikanyaho ku nya éta laju gawé kéong.

Dina tungtungna kitu, Le Verrier meunang. 23. Séptémber 1846, astronomer Jérman Johann Galle nyatet hiji planét anu leungit caket lokasi. Sajarah anu leres, pangakuan pikeun pamanggihan ieu kalebet ahli matematikis.

Néptunus sareng penampilan na

Nalika éta cocog sareng penampilan biru-héjona, Neptunus nyaéta Disebatkeun dewa Romawi laut. Salaku sareng Jupiter, Saturnus, sareng Uranus, éta raksasa gas - dunya anu tebih ti Panonpoé anu tiasa nutupan sorangan tina gas-gas anu terasing tina kami. Rada leutik ti Uranus, tapi 17x langkung beurat ti Bumi. Ngalindung Matahari dina taun 165 anu luar biasa.

Planét ieu ngagaduhan lima cincin ipis sareng kulawarga bulan 14. Anu paling henteu percanten nyaéta Triton, bulan kalayan ukuran 2 700 km, anu heran sacara aktif sacara geologis pikeun dunya jauh ti panonpoé. Nalika kami aya di kontrol NASA di 1989 nalika pasea Voyager 2 sareng Neptunus, layar TV kami nunjukkeun gambar Triton. "Naon éta?" Urang nanya ka élmuwan. Jawabanna nyaéta "kami henteu terang perkiraan anjeun dipikaresep salaku milik kami". Triton tétéla gaduh awan gunung berapi anu nyuntik awan nitrogén sareng lebu kana rohangan.

Néptunus sorangan sanés hambar. Dibandingkeun ka Uranus anu pikaboseneun, planét ieu kawilang asik. Intina ngahontal suhu dugi ka 5 000 ° C, anu ampir sami sareng permukaan panonpoé. Radén jero ieu nyababkeun ribut dramatis sareng bintik poék. Ogé ngahasilkeun kacepetan angin nepi ka 2 000 km / h (panggancangna dina sistem tatasurya urang).

Tapi Néptunus nyaéta dunya anu ngagabungkeun seuneu sareng és. Kaseueuran pangeusina diwangun ku cai anu dicampur sareng amonia sareng métanana. Élmuwan California nyiptakeun kaayaan dina struktur jero Néptunus, dimana tekanan anu parah. Jeung kacindekan? Planét ieu tiasa neken metana kana gumpalan karbon padet - jero pisan di Neptun aya hujan intan.

Kumaha cara Néptunus dina Séptémber 2019?

Jupiter anu cemerlang, anu terang langit beulah kidul sadaya usum panas, ayeuna nuju ka kulon sareng turun di cakrawala sakitar 21: 30 (anu kenging anjeunna ngaleungit tina langit soré). Sisi ka kénca Jupiter nyaéta Saturnus, anu tetep di luhur pikeun sababaraha waktos. Anjeun tiasa ningali bumi ring ring saatos tengah wengi di beulah kidul.

Néptunus

Béntang beureum dina kulon, luhureun Jupiter sareng Saturnus, Arcturus, mangrupikeun béntang anu paling terang di konstelasi Boötes. Dina basa Yunani, Arcturus hartosna "rider bear" margi, nalika Bumi rotasi, bintang ieu nuturkeun rasi Ursa Major.

Tinggi di beulah kidul, anjeun tiasa mendakan béntang anu paling cerah - Vega, Deneb, sareng Altair - ngabentuk Triangle Usum Panas. Di beulah kénca, luhureun wétan, mangrupikeun alun-alun buta béntang anu ngabentuk awak kuda ngalayang, Pegasus. Alun-alun bérés nunjuk nunjuk ka pola leutik: tilu béntang suri diatur kira-kira kaopat. Ngingetan ngeunaan Mercedes, para astronom nyebat aranjeunna Kaca Cai sabab ngagambarkeun aliran cai anu ngalir anu dicandak ku Aquarius.

Tip pikeun buku ti Sueneé Universe

Seth Shostak: Ruang Jiran

Seth Shostak mangrupakeun astronom Amérika sareng gaul senior di SETI Institute. Anjeunna ngahususkeun kana panjelasan kecerdasan luar bumi. Dina buku ieu anjeun nampilkeun kana waktos sareng nganalisa, ngabahas usaha ngahubungan peradaban anu sanésna sareng ngabagikeun hipotesis na ka luar extraterrestrials.

Jiran Spasi (ngaklik gambar anjeun bakal dialihkeun ka Sueneé Universe)

Artikel nu patali

Leave a Reply