uteuk urang geus kawas mesin waktos

7343x 27. 11. 2018 1 maca

uteuk urang geus kawas mesin waktos. Ieu mangrupa bédana metot antara kumaha sato Orient sorangan dina jangka waktu sakumaha dina spasi. Naha urang ngobrol ngeunaan waktu? Ti waktos-spasi mun carana pikiran ngajaga waktos. Éta hésé, tapi rewarding. sirkuit neural connect with rangsangan éksternal ngajaga waktos. Ieu nyerat dina buku anyar Dean Buonomano.

"Time mana ku tanpa tungtung tina bengkahna, intersections, kaluar atawa robah warna ka warna."

Teu nu waktos béda jeung spasi mun simplify pamahaman ti peran waktu, sakumaha dibuktikeun Buonomano:

"Hihihi ngeunaan sipat waktu, fisika réngsé dina waktu, tapi seemed kuring nu eta nyandak lila".

Ieu nembongkeun konsep béda waktu - waktu alam jeung waktu pikeun lalajo na waktos subjektif. (NB Panarjamah urang -.. Ngukur waktu timekeeper panggero, chronos 'waktos subjektif Kairos')

waktos alam

waktos Pengetahuan Alam téh naon fisika anu nalungtik. Waktos nyata atawa ilusi tina waktos na sagala waktos aya dasarna dina waktos anu sareng, sakumaha aya kénéh sakabéh jagat raya? Neurologists di sisi séjén ogé ngawangkong ngeunaan jam jeung persépsi subjektif waktu. Pikeun ngajelaskeun konsep waktu alam, fisika jeung filsuf ngobrol ngeunaan konsép kalanggengan, nurutkeun nu geus kaliwat, mangsa kiwari jeung ka hareup jadi nyata.

Buonomano nyerat:

"Ayana The kacida nanaon husus: time is langgeng, kitu ogé spasi".

Kaduana utama wayah kieu alam nyaéta konsép yén nyata waktu sabenerna pintonan atomna rasa subjektif urang waktu. Baheula keur musna, mangsa nu bakal datang teu kajadian acan.

"Neurologists anu implicitly nungtun waktos. Sanajan banding intuitif na, konsep waktu téh nyimpang ... dina fisika sarta dina falsafah. Persepsi subjektif tina waktu mangrupakeun pangabisa manusa, tapi kudu biology pangheulana angka kaluar kumaha carana ngeureunkeun waktos. "

Hiji buku anu disebut uteuk anjeun mangrupakeun mesin waktos ti Dean Buonomana

Buonomano mutuskeun yen Waktos oge mangrupa konsép fisik na subjektif. Judul bukuna téh asalna tina gagasan anu brains kami téh mékanisme duga. Iraha urang tingali hiji hal, teori nyebutkeun yen naon kami ngarasa teu hiji realitas obyektif, tapi rada struktur otak tina naon ngabalukarkeun sensations ragana. pertimbangan teoritis populér mindeng malire salah dimensi antisipasi, anu waktos.

Kamampuh pikeun ngaduga

Buonomano nunjuk kaluar yén otak terus presents prediksi sacara real waktu, moal ukur ngeunaan naon anu bakal kajadian, tapi ogé ngeunaan nalika eta lumangsung. Sangkan ieu mungkin, uteuk perlu kawincik nepi ka bubuk leutikna mékanisme pikeun persepsi waktos. Ku kituna manéhna teu bisa ngaduga naon anu bakal kajadian dina kadua pamisah, tapi kumaha tiasa lumangsung dina detik saterusna, menit, jam na malah poé, minggu, bulan jeung taun.

brains urang tiasa dianggo keajaiban!

pangabisa Ieu keur prediksi kahareup jangka panjang gumantung kana memori. Malah, nyaéta pamakéan memori évolusionér utama, sakumaha repositories inpormasi diperlukeun keur prediksi kahareup. Kalawan memori sareng kognisi pikiran urang jadi mesin waktos, sabab lamun urang bisa ngarambat deui mudik dina jangka waktu. perjalanan méntal Ieu kamampuhan manusa nu distinguishes kami ti sato séjén, sarta ku kituna judul buku. Sigana anu kamampuhan ieu utamana indicative of abilities sarupa di sato, tapi bukti tetempoan sato téh masih teuas pikeun manggihan.

(. NB Panarjamah urang -. Di dieu panulis kontradiktif, kusabab loba sasatoan nunjukkeun kamampuhan pikeun ngaduga bencana alam, hanjakalna, ilmuwan teu nyaho kumaha sato nu ngalakonan.)

Ngagunakeun mental perjalanan waktu, biology munggaran kapaksa angka kaluar kumaha carana ngajaga waktos subjektif. Teu kawas jam pendulum. Kuat jam pendulum Christian Huygens éta kahiji tetep waktos langkung akurat ti sajam dina otak manusa.

Buonomanova buku pinuh tina rinci alus ngeunaan sél cara myriad (neuron) dina waktu awak urang sleují. Contona, parapatan kompléks neuron di hipotalamus, nu ngatur circadian (poean) wirahma utama. jam Circadian gumantung kana tingkat osilasi harmonik protéin husus. Salah sahijina nyaéta melatonin. Teu kawas arloji urang, nu ngadeteksi waktu dina rupa-rupa nilai, teu brains hiji jam. Contona, ruksakna chiasmatickém inti teu mangaruhan kamampuh ngakuan interval waktu dina lingkup detik, ku kituna persepsi subjektif béda waktu. Lamun memang aya hiji teori jelas ngeunaan persepsi waktos di neurologi, éta ngan yén sirkuit neural bisa ngalakonan réaksi mun rangsangan éksternal biasa. Dina basa sejen, aranjeunna bisa ngadalikeun waktos sareng rupa.

uteuk téh Timekeeper

Lamun urang maca buku Buonomana teu hese heran kumaha waktu na ukur na penetrates ayana urang, naha dina wangun arloji na jam, anu nyieun atawa ngaliwatan mékanisme otak sorangan. Buonomano nyiptakeun rasa éndah kumaha pajeulit uteuk timekeeper urang jeung kumaha teu hiji pakasaban endah pisan. Buonomano nyerat Maklum, ampir kawas fiksi. Anjeunna milih bentuk kristalin prosa flowery.

Amérika metaphors kalana witty, contona, lamun anjeunna nyerat:

"Panjang tina hummingbird keteg jajantung ieu ogé disumputkeun pikeun organ rasa urang, saperti waktu drift tina buana".

Buonomanoovo ekspresi unambiguous dibuktikeun sabot nyerat ngeunaan fisika waktu. Dibikeun kaahlian diangkat jadi neurologi, éta lain pagelaran negligible. kieu nya kunaon Téori husus Einstein rélativitas ngakibatkeun ayana spasi opat-dimensi na rupa-rupa spasi-waktu nu kabeh narajang sakaligus kaliwat, kiwari jeung nu bakal datang, nyaéta hal master pikeun konsép kalanggengan.

Utamana rélativitas ngancurkeun konsép concurrency: pamanggih yén dua pengamat anu mindahkeun di speeds béda jeung nu séjén, moal bisa satuju dina waktu acara. Lamun laju approaching laju cahaya, interval waktu kajadian bisa katarima béda ku pengamat béda.

Buonomano nyerat:

"Lamun urang nganggap yén sakabéh kajadian anu sakapeung lumangsung, atawa baris kantos lumangsung, nu permanén dipasang di sawatara titik di jagat raya ... mangka parallelism relatif janten kirang menarik ti kanyataan yen dua obyék di jagat raya bisa kasampak sami. Jeung naha aranjeunna idéntik atanapi henteu gumantung kana lokasi panitén urang. Dua kutub telepon sapanjang jalan sigana di alignment, lamun nangtung dina sisi sarua jalan, tapi teu lamun nuju ngadeg di tengah jalan -. Éta hitungan pandang "

kalanggengan

Kalanggengan interferes kalawan pangalaman subjektif kami tina petikan waktu - dina basa sejen, fisika nu berjuang kalawan neurologi. Samentara éta, urang tingali petikan alam waktu, sarta jadi instinctively ngarojong Pamanggih ieu. Buonomano nunjuk kaluar yén pamanggih simkuring ngeunaan waktos subjektif anu intricately dikaitkeun jeung pamanggih urang ngeunaan spasi.

Ieu nunjukeun yen migunakeun metaphors yén kami nganggo nalika urang ngobrol ngeunaan waktu:

"Urang diulik lila ... kasampak keur jawaban di retrospect éta pamanggih dahsyat".

Timing opts sirkuit neural otak nu dipaké pikeun ngagambarkeun spasi. Sangkan ngarasa kawas waktu jeung rohangan, dina analogi panasaran kana téori husus rélativitas.

Patarosan paling istiméwa

Hal ieu jadi marga pikeun salah sahiji isu nu metot diangkat dina kitab:

"Éta bisa jadi teori fisik urang ngawangun pisan arsitéktur of brains kami?"

Ayeuna urang nyaho yén otak sorangan ngurangan waktu dina wewengkon eta, oge patut eta mertimbangkeun naha konsep kalanggengan téh aya mangpaatna pikeun kanyataan yén resonates jeung departemén arsitektur nu jawab kana pilihan antara kalanggengan sarta ayana. Bisa Téori fisik urang jadi diwangun ku pisan arsitéktur of brains kami? Kaayaan pangaweruh ilmiah waktos teh nya eta urang boga jawaban langsung.

Kitab, nu mangrupa sakitu legana ngayakinkeun nganalisa arah tungtungna diangkat deui patarosan ti eta méré jawaban. Maklum jadi, saprak "rarasaan subjektif urang waktu nangtung di tengah badai misteri ilmiah teu kaungkab - naon eling, bakal bébas, rélativitas, mékanika kuantum jeung sipat waktu. uteuk urang geus kawas mesin waktos. Ieu tiasa disconcerting sabab konsékuansi bisa kapanggih contona dina spasi, dimana maranéhna ayeuna aya sakaligus sadaya waktu. Buku pamustunganana ngabalukarkeun karapihan jero nalika urang nyadar yén sagala pamanggihan ilmiah utama panungtungan abad kapayun tarung hiji musuh umum - waktos.

Artikel nu patali

Leave a Reply