La Rinconada - kota anu katelah Hipoksia

1932x 04. 11. 2019 1 maca

Kota Peruvian, kasohor pikeun pertambangan emas, mangrupikeun jangkungna 5100 m ngiringan pakampungan anu pangluhurna di dunya - sareng tempat anu saé kanggo diajar kumaha hirup dina tingkat oksigén anu handap pisan ngarusak awak manusa.

Laboratorium samentawis

Hiji tiis, isuk-isuk awal taun ieu, Ermilio Sucasaire, panambang dina tambang emas, calik dina korsi plastik bodas nganggo tumpukan kertas sareng pulpén. Panon prihatinna ningali kamar anu ageung dimana sakelompok ilmuwan ngalaksanakeun tés dina mitra-baturna. Hiji batur sapagawean ngalénggétna sapédah na, bieu ngambekan napasna, éléktroda ngagétélkeun kana dada. Lalaki anu sanésna nyésél baju haneut kotorna sareng dituang dina ranjang kai; hiji élmuwan ti Éropa mencet alat dina beuheungna sareng katingali kana notebook.

Sucasaire salajengna - saatos daptar formulir idin sareng ngalengkepan angket panjang ngeunaan kasehatan, kahirupan, sajarah padamelan sareng kulawarga, nginum, ngarokok sareng kabiasaan nyapék. "Kuring ngarepkeun waé," saurna.

The Rinconada

Élmuwan, anu dipimpin ku ahli fisiologis sareng gunung gunung Samuel Vergès tina agénsi panaliti biomedis Perancis INSERM di Grenoble, ngadegkeun laboratorium samentawis di tenggara Peru di pakampungan manusa pangluhurna, di hiji pusat pertambangan pikeun pertambangan emas dina 5100 meter. Aya perkiraan 50 000 ka 70 000 jalma anu nyoba milari emas sareng janten beunghar, tapi dina kaayaan anu pangperangan pisan.

La Rinconada teu gaduh cai anu ngocor, henteu aya sistem limbah atanapi kumpulan sampah. Kota ieu parah kacemar ku merkuri, anu digunakeun dina pertambangan emas. Gawé di tambang anu henteu teratur sesah sareng bahya. Nginum, pelacuran jeung kekerasan umum. Suhu katirisan sareng radiasi sinar ultraviolét nambihan kasusah.

CMS

Nanging, ciri paling penting kota ieu anu narik para ilmuwan dugi hawa ipis. Unggal napas ngandung satengah oksigén di dieu, dibandingkeun sareng napas dina tingkat laut. Panyusutan oksigén anu sinambung tiasa nyababkeun sindrom anu disebut Penyakit Gunung Kronis (CMS), dicirikeun ku proliferasi sél getih beureum. Gejala kaasup pusing, nyeri sirah, disada dina ceuli, masalah bobo, sesak napas, palpitations, kacapean sareng sianosis, anu nyababkeun biwir, gusi sareng panangan dina biru ungu. Dina jangka panjang, CMS tiasa ngakibatkeun gagalna jantung sareng maot. Panyawat ieu henteu tiasa diubaran upami anjeun wangsul deui kana luhurna gunung - sanaos sababaraha gejala sigana parantos permanén.

CMS mangrupikeun ancaman kaséhatan anu serius pikeun kira-kira 140 jutaan jalma anu cicing di tempat-tempat di luhur 2500 di luhur permukaan laut Di ibu kota Bolivia, La Paz, anu aya dina jangkungna 3600 meter, diperkirakeun 6 ˗ 8% tina populasi - nepi ka 63 000 - menderita. Sababaraha kota di Peru ngiringan dugi ka 20% tina populasi. Tapi La Rinconada nungtun sadaya jalan; élmuwan perkiraan éta Sahanteuna hiji dina opat urang kakurangan tina CMS. Sapertos seueur panyakit kronis sanés, CMS nampi kirang perhatian ti lembaga kasehatan, saur Francisco Villafuerte tina Cayetano Heredia University di Cianet. "Sanaos sapertilu populasi Peru hirup luhureun 2500 méter, éta mangrupikeun panyakit anu diabaikan," saur Villafuerte, anu henteu nyandak bagian diajar di La Rinconada, tapi dina aktipitas CMS.

Kumaha ngubaran CMS?

Numutkeun ka Vergès, perlakuan anu leres bakal pohara mantuan. Tapi pikeun ngembangkeun éta, para ilmuwan mimitina kedah ngartos naon anu nyababkeun pangurangan produksi sél getih beureum, kumaha mangaruhanna awak, sareng kunaon éta ngan ukur masalah pikeun sababaraha jalma. Élmuwan ogé hoyong terang naon gen anu kalibet dina prosés ieu sareng kumaha aranjeunna dibentuk ku évolusi manusa modéren. Pangertian anu langkung jero ngeunaan CMS ogé tiasa ngabantosan penderita panyakit kardiovaskular anu ogé kakurangan tina oksigén kakurangan oksigén, saur kardiologi Gianfranco Parati tina Institut Italia pikeun Auxology di Milan, anu batur sapagawean Elisa Perger milu dina pangajaran.

Kardiolog Perancis Stéphane Doutreleau ngalakukeun pamariksaan jantung Ermilia Sucasair, panambang dina tambang emas.

Pikeun kéngingkeun patarosan ieu, INSERM ngirimkeun alat ilmiah 500 000 EUR dina jalan anu bécék dina bulan Pebruari sareng diayakeun misi sains dinten 12. Rencana ieu pikeun ngabandingkeun lalaki 35 ti luhurna kakurangan tina CMS sareng warga 20ti lokal anu séhat sareng sababaraha jalma ogé anu hirup dina luhurna gunung. Kajadian anu sacara ilmiah sareng logistis teu pernah ngalaman. Peru gaduh sajarah panjang panalungtikan CMS - kasakit munggaran dijelaskeun dina 1925 ku dokter Peruvian Carlos Monge Medrano. Kaseueuran ilmuwan, kumaha, beroperasi dina luhurna handap 4300 meter, di kota pertambangan Cerro de Pasco di Andes tengah. Studi di La Rinconada Altitude can parantos dilakukeun.

Sucasaire ngadangu perkawis pangajaran dina radio lokal. Anjeunna mangrupikeun salah sahiji ratusan anu sumping ka laboratorium dina wangunan anu dilapidated anu dipilampah ku Miners Association, ngarep-arep parantos diajar. Upami dipilih, éta bakal ngalaman sababaraha dinten uji, kalebet getih sareng analisa getih puseran, fungsina bayah, jantung sareng uteuk sareng réaksi awak salami latihan sareng saré.

Sapertos pelatih sanésna, Sucasaire ngaharepkeun nampi pamariksaan médis sareng pangobatan. La Rinconada ngan ukur aya hiji klinik kaséhatan anu teu tiasa tetep ningkat sareng kaayaan padu. "Tuur kuring," saur 42, panambang waktos anu lami, "sakitna sareng ngabareuhan. Abdi henteu tiasa angkat jalan, kuring ngalaman masalah naék tangga. Abdi ngarepkeun dokter tiasa ngabantosan kuring. "

Urang tiasa ngokolakeun sakedik, tapi tetep panjang mangrupikeun masalah

Sababaraha menit panolakan oksigén nyababkeun karuksakan otak sareng maot. Tapi ngan saukur ngirangan tingkat oksigén, upami ngan ukur jangka pondok, urang tiasa ngadamel langkung saé. Leres, jalma anu biasa cicing di dataran rendah sering kakurangan tina panyakit gunung akut, kalebet sirah sareng nyeri sirah, dina luhurna luhur 2500 méter. (Seueur hotél hotél Peruvian kéngingkeun oksigén pikeun turis miskin.) Tapi gejala mimitian mundur dina hiji atanapi dua dinten. Awak adaptasi ku nyiptakeun kebat sél getih beureum tambahan, anu teras dirobih hémoglobin anu kabeungkeut oksigén jadi organ sareng jaringan.

Nanging, tetep panjang dina luhurna langkung rumit. Seueur jalma di bumi anu ngalaman masalah ningkatkeun konsumsi oksigén anu cukup pikeun cicing di permanén. Khusus masalahna nyaéta réproduksi - anu Spaniards parantos mendakan nalika penjajahan Andes. Dina ibu hamil, hypoxia sering nyababkeun ka preeclampsia, anu tiasa ngabahayakeun indung sareng orok. Balukarna sanés nyaéta kalahiran prématur sareng beurat orok. Penduduk anu parantos cicing di gunung anu luhur salami ratusan generasi langkung saé jauh.

Sareng pangeusi Andes parantos hirup dina luhurna sakitar kirang langkung 15 000 mangtaun-taun, sareng sapertos dataran Tibét atanapi Dataran Tinggi Wétan, organisme aranjeunna mekar pikeun ngatasi hipoksia kusabab parobihan fisiologis. Sapuluh dekade katukang, para ilmuwan parantos ngaidentipikasi sababaraha gen anu tanggung jawab dina parobihan ieu. Aranjeunna tiasa dibagi jadi tilu kelompok mandiri; dina Andes, parobahan konci nyaéta tingkat hemoglobin anu ningkat anu ngamungkinkeun getihna ngalangkungan oksigén. Sanajan kitu, dina sababaraha urang, kalayan proliferasi sél getih beureum, tingkat ieu ningkat teu dikendalikan, dugi ka CMS.

Ermilio Sucasaire gaduh bumi saderhana di La Rinconada tanpa pamanas, cai atanapi sanitasi (kénca). Salaku bagian tina panilitian pikeun ngukur jumlah volume hémoglobin, anjeunna ngahirupkeun salembar alit karbon monoksida (ka katuhu).

Kaleuwihan sél getih beureum

Kaleuwihan sél getih beureum ngajadikeun getih langkung kentel sareng nyekerakeun sistem sirkulasi. (Sababaraha getih jalma ngagaduhan konsistensi tar di dieu, janten ampir teu mungkin nyandak conto sérum.) Pembuluh getih, biasana tabung dinamis, anu diperyogikeun upami diperyogikeun, sumebar sacara permanén. Tekanan getih dina bayah sering ningkat. Haté digarap pisan.

Grup luhur luhurna ogé parantos diadaptasi pikeun tingkat oksigén anu handap tanpa ningkatkeun hémoglobin sareng anu kirang dipangaruhan ku CMS. Contona, Tibét utamina sering beuki engapan sareng nyerna langkung jero. Panaliti di Native Tibétans ti 1998 mendakan insiden CMS ngan ukur 1,2% pamilon. Dina sababaraha panilitian anu dilakukeun di tanah tinggi Étiopia, CMS henteu acan kapendak. Kontras, panalitian di Cerro de Pasco mendakan prevalensi CMS ka 15% di lalaki antara 30 ka 39 taun sareng 33% dina yuswa 50 dugi ka 59 taun.

Teu aya perlakuan anu kabuktian. Hiji solusi anu dilakukeun di Peru nyaéta phlebotomy atanapi perdarahan vena; melegkeun gejala pikeun sababaraha bulan, saur Villafuerte. Nanging, prosedur ieu bagong sareng teras nyababkeun awak oksigén - anu, sacara counterproduktif, tiasa nyiptakeun sél getih beureum langkung gancang.

Sababaraha ubar ogé parantos diusahakeun. Salah sahijina, acetazolamide, ogé dianggo pikeun panyakit gunung akut. Gawéna ku kaasaman getih, anu ngarangsang engapan. Dua kajian di Cerro de Pasco parantos nunjukkeun yén ubar ngirangan hémoglobin dina getih sareng ningkatkeun jenuh oksigén. Nanging bahkan kajian anu paling luas, dipedar dina 2008, ngan ukur ngalibatkeun 34 sareng ngan ukur 6 bulan. Teu jelas naha pedah jangka panjang langkung seueur tibatan efek samping. "Anjeun kedah nyandak ubar ieu sepanjang waktos anjeun cicing di luhurna," saur Villafuerte.

The Rinconada

LA RINCONADA perenahna jam 2,5 jerking drive ti Juliaca, pusat transit kusam kalayan warga 250 000, tempatna di 3825 méter di luhur tingkat laut.

La Rinconada, hiji kota di Andes di tenggara Peru, tempatna aya dina jangkungna 5100 meter. Kota caket sapertos Juliaca sareng Puno tempatna kirang langkung 3800 méter di luhur permukaan laut

Dokter sareng anggota tim peneliti Peru, H Hancco sumping ka 2007 pikeun kahiji kalina nalika diajar ubar di Puno, hiji kota caket dieu sareng tujuan wisata di Tasik Titicaca. Anjeunna langkung museurkeun panilitian ti padamelan klinis, katarik ku panyakit luhur, tapi anjeunna henteu terang seueur ngeunaan La Rinconada. Sababaraha terang ngeunaan éta di Peru, anjeunna nyarios. "Kuring panginten éta kota leutik. Abdi henteu terang. ”

Ngan upami Hancco ngalangkungan jalan utama anu sibuk di dieu anjeunna tiasa mendakan yén CMS mangrupikeun masalah anu langkung ageung tibatan Pun, dina bohong 1300 meter di handap. "Panon beureum, biwir sareng leungeun wungu katingali dimana-mana," anjeunna mangetan. Anjeunna mimiti sering kadieu ka dieu, bulanan heula sareng saatos unggal dua minggu, kanggo masihan bantosan médis ka warga sareng ati-ati ngarékam keluhanna. Hasilna nyaéta, sakumaha Vergès nyarios, pangkalan data jangka panjang CMS sareng masalah kaséhatan sanés anu langkung ageung tibatan jalma 1500. (Élmuwan medalkeun laporan ngeunaan kanyaho anu aya tina database ieu dina jurnal.)

Vergès ogé tumuwuh dina luhurna di Resort ski Perancis Font-Romeu-Odeillo-Via di Pyrenees dina 1800 méter. Hatur nuhun kana pusat pelatihan jangkungna, parantos janten tujuan anu populer pikeun atlit Éropa. Vergès nyalira mangrupikeun tim ski nasional sababaraha taun sareng neuleuman élmu olahraga sareng fisiologi di Universitas Grenoble. Dina 2003 anjeunna nampi gelar Ph.D. pikeun karyana dina disfungsi engapan dina atlit ketahanan dimana anjeunna tiasa nyauran mantan tim tilas salaku bahan pangajaran.

Simulasi pondok tinggal

Kaseueuran panilitian Vergès dilakukeun di laboratorium na di Grenoble, dimana anjeunna tiasa nyiméulkeun pondok tetep di luhur luhurna nganggo topéng atanapi tenda kalayan eusi oksigén anu handap. Tapi haténa ketukan pikeun pagawéan lapangan - sacara harfiah. Di 2011 anjeunna nyéwa helikopter sareng nyandak 11 lalaki séhat ka stasiun penelitian di Mont Blanc, Perancis dina jangkungna 4350 meter. Di dieu anjeunna ngukur aliran otak maranéhanana sareng paraméter sanés dina 6 dinten. (Sembilan di antawisna, ogé Vergès, sakitar.) Dina 2015, anjeunna milu dina ekspedisi 10 dinten di Tibet, ningali kumaha hypoxia jangka panjang di 15 5 meter kapangaruhan ku urang lowland 000.

Ulikan di La Rinconada dijadwalkeun di 2016 dina rapat ilmuwan di Resort Perancis Chamonix caket Mont Blanc, anu Vergès ogé ngajak Hancca. Duanana calik. Hancco mutuskeun pikeun réngsé diajar di Grenoble sareng ayeuna nuju damel deui gelar doktor di Vergès Laboratory. Kadua peneliti nyarios yén kontak Hancc di La Rinconada, sareng kapercayaan anjeunna parantos ngawangun di dinya dina masihan perawatan médis, parantos janten panyumbang utama kana pangajaran. Hancco ngabantosan mastikeun pangrojong logistik, kalebet ti César Pampa, Présidén Asosiasi Pamilik Tambang. (Pampa cicing di La Rinconada mangtaun-taun, tapi pindah ka Juliaca kusabab CMS, anu parah ngancam ka anjeunna.) "Éta kasempetan unik," saur Vergès. "Impian janten kanyataan."

Vergès teu ngagaduhan bantosan pikeun diajar ieu, tapi mendakan sponsor, kalebet hiji perusahaan pakéan gunung. Anjeunna ngalengkepan tim nganggo pakean sareng prasasti "Expédition 5300". (Éta sakedik ditumbukkeun; hiji puncak di luhur La Rinconada gaduh 5300 meter, tapi kota sareng kalolobaan tambang tempatna dina 5100 meter). Élmuwan ditugaskeun video profésional sareng nambutkeun panaliti éta salaku "petualangan unik". Pas aranjeunna sumping di Peru dina awal Pébruari, aranjeunna ngawartosan masihan panongton Perancis ku pidéo. Pidio nunjukkeun tim élmu keras pikeun ngalamar para ilmuwan anu ngalakukeun tés panambang di jalan-jalan anu leueur di La Rinconada.

Pamimpin riset Samuel Vergès hatur nuhun sareng masihan salah sahiji pamilon 55 dina diajar di La Rinconada.

La Rinconada mangrupikeun pilihan anu paling goréng

Sucasaire, dilahirkeun di salah sahiji desa di dataran luhur Peruvian, sumping anu munggaran milari padamelan di 1995. Anjeunna umur 17. Saprak harita anjeunna parantos ninggalkeun sababaraha kali, contona nyobian nasibna di kebon kopi di beulah kalér Peru. Tungtungna, anjeunna mutuskeun yén, sanaos kaayaan parah, La Rinconada mangrupikeun pilihan anu paling goréng. "Ieu kota anu hilap," saur anjeunna. “Pamaréntah henteu pisan kabetot pikeun urang. Anjeunna ngan ukur mikirkeun kapentingan na. Urang kedah milarian diri ku cara salamet. "

Sucasaire milik suku asli Aymara, hirup di Peru, Bolivia sareng kalér Chili. Kusabab karuhunna parantos cicing di dataran luhur mangtaun-taun, anjeunna sigana ngagaduhan sipat genetik anu ngabantosan anjeunna hirup dina luhurna anu luhur. Évolusi, tapi henteu nyiapkeun Sucasair pikeun kahirupan di La Rinconada. Dina tés awal, hasilna tujuh gejala digabungkeun sareng tingkat hémoglobin anu langkung luhur nunjukkeun ayana CMS sahingga saluyu pikeun didaptarkeun dina pangajaran. Sawatara sababaraha dinten anjeunna kedah uih deui ka pusat kanggo dites, anu sering jam-jaman.

Dina hiji ékspérimén, Sucasaire ngahasupan sajumlah leutik karbon monoksida, gas beracun anu ngabeungkeut ka hemoglobin pikeun nangtukeun jumlah hémoglobin dina getih na. Dina waktos anu kadua, anjeunna kedah ngagolér kalayan sabar di sisi katuhu bari kardiologi Perancis Stéphane Doutreleau diajarkeun echocardiography na haténa.

Ulikan bobo

Hiji wengi, Sucasaire sumping kana diajar bobo anu dilakukeun ku Dr. Perger. Anjeunna ngempelkeun éléktroda ka dada na pikeun ngawas denyut jantungna sareng dilengkepan ku monitor kanggo ngarékam napas sareng épisode apnea bobo anu biasana aya dina hipoksia. Kabelna ngarah ka alat ngarékam leutik anu napel kana pigeulang. Alat anu leutik biru anu ngawaskeun jenuh oksigén dina getih anu aya kana ujung ramo indéks kénca. Teras dokter dikirim ka anjeunna. Éta henteu cara anu paling pikaresepeun pikeun nyéépkeun wengi, tapi Sucasaire nyarios yén anjeunna bakal bobo "con los angelitos" - sareng malaikat.

Sucassaire hirup menit 10 ku jalan leumpang bécék sareng jalan ti laboratorium. Hiji kamar kamar anjeunna dibagikeun sareng tilu baraya sawawa saleresna mangrupikeun beusi anu caket, windows-kirang corrugated anjeunna nuju 7 taun ka tukang. Éta salah sahiji rébuan imah anu sami kasebar di bukit. Si ibu awéwé masak tuangeun dina pembakar gas portabel. Sanaos usum panas, ranjangna ngeusi simbut; imah teu aya pemanasan sareng wengi sateuacana salju murag. "Kami ngan ukur panutupan saé," saur Sucasaire. Kulawarga ngagunakeun fasilitas umum anu caket minangka kamar mandi. Cai nginum kedah dipésér teras mahal pisan, saur Sucasaire.

Éta dianggo dina Tambang 20 a menit anu leumpang ti kota. Cara asup ka lebet dijejeran ku gunung-gunung sampah anu ageung dibungkus kantong plastik leutik. Entri luar negeri dilarang, saurna

Tambangan emas

Seueur tambang Peruvian dioperasikeun ku perusahaan internasional anu ageung, tapi pertambangan emas di La Rinconada mangrupikeun "henteu resmi" atanapi henteu haram. Sucasaire damel 5 atanapi 6 jam sadinten; Éta mangrupikeun padamelan anu sapertos didamel deui panjang nyaéta mustahil sacara fisik, cenah. Aranjeunna sieun lebu tambang, Uap sareng karbon monoksida. "Sababaraha babaturan kuring maot ngora - dina 50, 48, 45 taun," saur anjeunna. Konsékuansi parah ledakan sareng runtuh torowongan anu umum di dieu. "Teu aya mékanisme kaamanan," saur César Ipenza, pengacara anu berpusat di Cianjur. "Éta sababna kacilakaan sering."

Kaseueuran panambang teu mayar pagawé na; tibatan, hiji dinten langkung unggal bulan ngijinkeun aranjeunna nyandak bumi sadayana bijih anu aranjeunna bawa dina kantong 50 kg. Aranjeunna tiasa ngajaga emas di jerona. Sistem ieu, anu disebut cachorreo, ngajantenkeun kahirupan janten lotre anu ageung; Ipenza nyebatna "wujud perbudakan." Sababaraha panambang "kéngingkeun sajumlah emas," saur Sucasaire, "sareng sababaraha anu tinggaleun kota." Éta minoritas di antarana. Biasana, panambang bakal mendakan ukur cukup salamet. Sakapeung aranjeunna mendakan ampir euweuh.

Awéwé henteu diwenangkeun dina tambang emas di La Rinconada. Seueur nyobian milarian artos ku milarian sakedik emas dina batu anu dipiceun.

Panambang nyandak bijih ka salah sahiji seueur toko leutik di kota anu ngiklankeun "compro oro" ("mésér emas"). Pikeun misahkeun emasna, para padagang nyampur sareng merkuri pikeun ngabentuk campuran. Lajeng, nganggo pembakar, raksa menguap sareng gugus leutik tina emas murni anu dipisahkeun. Kéap ngécékeun liang haseup logam sempit sareng nyiptakeun awan beracun anu nyertakeun kota sareng glacier caket dieu, anu sumber cai utama.

Awéwé henteu diwenangkeun dina tambang

Awéwé henteu diwenangkeun dina tambang, tapi aya sababaraha ratusan tinggal caket dieu. Dina hiji lamping léngkah diuk Nancy Chayña ngaluarkeun batu sareng palu. Anjeunna ati-ati unggal-unggal potongan pikeun noda mancur. Anjeunna ngalungkeun anu ngagurilap kana karung konéng. Chayña nyarios yén anjeunna parantos damel di runtah sakitar taun 20, sahenteuna 10 jam sadinten. Baju beuratna lebu, beungeutna nunjukkeun ngambah angin sareng sinar panonpoé sengit. Ditanya upami anjeunna langkung resep damel di tambang, anjeunna seuri teras nyarios enya. Tapi awéwé di tambang anu dikucapkeun teu umum, Sucasaire nyatakeun. Salaku tambahan, karya ieu dianggap teuing bahaya pikeun awéwé.

Pamaréntah Peruvian ngarencanakeun 'ngumuskeun' logging haram, anu tiasa ngabantuan ningkatkeun kaayaan padamelan. Tapi éta henteu acan kajantenan. Pamendak ieu dilawan ku juragan tambang sareng éta henteu bakal nyababkeun teuing ka politikus ogé. Janten Sucasaire henteu percanten yén ieu bakal kajadian.

Tetep di LA RINCONADA sesah

Tetep di LA RINCONADA ogé sesah pikeun tim peneliti. Tangtosna, hypoxia ogé nyababkeun dyspnoea, kacapean sareng masalah konsentrasi dina sababaraha di antarana. Vergès bobo bobo sareng hudang sareng ngambekan sababaraha kali sapeuting. Aya bau anu jahat di jalan - campuran runtah manusa sareng minyak goreng lami - sareng katuangan anu lumayan atos tingali. Élmuwan biasana pensiunan ka 20: 00 ka hotélna. Nalika jalan kosong sareng bar dieusi, La Rinconada janten bahaya. Samentawis éta, kabutuhan anu teu wareg warga kota tos nyusun rumit karya para élmuwan. Sanaos Vergès sareng Hancco ngajelaskeun tujuan panilitian pikeun warga, datangna kadatangan kalolobaan dokter bodas sareng ilmuwan tetep ngasupan ekspektasi. "Aranjeunna ngagaduhan parangkat énggal anu tiasa nguatkeun awak," aya saurang lalaki anu linggih di palebah laborer saur hiji isuk. "Naha anjeun pikir dokter bakal katingali ku kuring?" Si awéwé kolot naros.

Tapi timnya teu saeutik masihan. Janten, dalapan mahasiswa médis Puna ngagabung sareng maranehna ngabantosan ngolah angket kasehatan pikeun jalma anu 800, kalebet awéwé sareng sababaraha murangkalih. Murid ngukur tekanan getih masarakat sareng nyayogikeun konseling kaséhatan - ngembangkeun pangkalan data Hancc. Tapi, aranjeunna henteu tiasa ngubaran saha waé.

"Ieu masalah étis anu kedah urang panginten ti baheula," saur Vergès. "Kami henteu ngan ukur hoyong sumping ka dieu, ngumpulkeun data sareng ngaleungit." Anjeunna sieun anu ngalaksanakeun diajar - sareng nampi bantosan ti anu gaduh - tiasa dianggap "menerkeun eksploitasi manusa ... Tapi naha éta hartosna anjeun henteu ngalakukeun nanaon?" Atanapi anjeun mutuskeun pikeun ngalakukeun diajar anu tiasa ngabantosan jalma ieu? "

Para panambang milarian jalan di La Rinconada magrib. Diperkirakeun yén 50 000 ka 70 000 jalma cicing di kota.

Vergès ngaharepkeun yén kanyaho anu diperyogikeun antukna bakal nyababkeun pengobatan CMS. Samentawis éta, anjeunna sareng Hancco ogé yakin yén aranjeunna bakal tiasa ngayakinkeun langkung seueur mahasiswa médis Peruvian pikeun kunjungan ka La Rinconada sareng ngalaksanakeun amal, sapertos Ahli Farmakis Tanpa Batasan, nyayogikeun obat ka nagara-nagara berkembang. Vergès ogé nyarioskeun yén anjeunna ngaharepkeun pikeun ngolo-ngolo pamilik tambang tambang anu nyandak kaséhatan langkung serius ti sateuacanna, sapertos kasus dina tambang régulasi di Peru anu sanés. "Ulikan ieu mangrupikeun awal komitmen jangka panjang ka kuring," saur Vergès.

Hasil ulikan

Dina Juni, 5 bulan saatos angkat ti La Rinconada, tim Vergès 'ngaluarkeun sababaraha hasil awal ulikan dina rapat fisiologi alpine di Chamonix. Panambang La Rinconada ngagaduhan hémoglobin anu ageung dina getihna dibandingkeun sareng 20 Peruvians anu hirup di tingkat laut, sareng 20 Peruvians sanésna tina 3800 méter di luhur tingkat laut. (Jalma anu hirup di dataran Cianjur gaduh rata-rata pikeun 2 gram.) Tapi, bertentangan sareng harepan-na anu diramalkeun ku anu paling hipotesis - beurat hemoglobin henteu sacara signifikan langkung luhur di lalaki sareng CMS tibatan jalma tanpa CMS. .

Tapi, salah sahiji faktor anu korelasi sareng CMS nyaéta kalenturan getih: Jalma sareng density getih langkung ageung sering ti sindrom éta. Dicandak babarengan, dua penemuan ieu nyababkeun Vergès pikeun ngaduga yén di sababaraha jalma sipat fisik sél getih beureum maranéhanana nyuda viskositas getih sareng résiko CMS. Panginten ukuran atanapi kalenturan anjeun bakal ningkatkeun aliran sél, saurna. Kitu upaya pikeun uji coba nurutan.

Tim ieu ogé ngalaporkeun tekanan darah pulmonal, anu dina jalma anu séhat mah kira-kira 15 milimeter merkuri (mmHg). Dina pasien CMS, éta ningkat kana 30 mmHg nalika istirahat sareng ka 50 mmHg nalika latihan. "Ieu nilai gélo," saur Vergès. "Luar biasa yén tabung capillary dina bayah tiasa toleran tekanan sapertos kitu."

Electrocardiography parantos nunjukkeun yén tekanan tinggi sapertos anu nyirorot mangaruhan jantung: Béntang anu tepat - anu ngompa getih kana paru-paru liwat arteri pulmonal - mekar sareng témbok na kandel. "Patarosan salajengna nyaeta kumaha pangaruh jangka panjang dina jantung," saur Vergès. Tim ieu masih tiasa damel ngalangkungan data-data sanés, kalebet genetika sareng epigenetika. Nanging, Vergès ngarencanakeun perjalanan séjén ka La Rinconada dina bulan Pebruari 2020.

Samentara éta, Sucasaire nembé ningali deui partisipasi dina pangajaran rasa gaul. Anjeunna ngahargaan perhatian, tapi ogé miharep éta bakal aya kauntungan pikeun kasehatan sorangan; tapi data ayeuna dianalisis di Perancis teu acan dibantosan anjeunna. "Dokter éta bageur pisan, tapi kuring masih teu hasil pikeun naha kuring gering atanapi nanaon," nyerat Sucasaire dina laporan WhatsApp ka Élmu bulan ieu. Tuurna, anu timna henteu naliti, masih cilaka anjeunna.

CREDIT: Tom Bouyer - panambang emas anu ningalian La Rinconada. Hawa di dieu ngan ukur satengah oksigén ti di tingkat laut, anu nyababkeun tangtangan kana fungsi awak dasar.

Tip pikeun buku ti Sueneé Universe

Arianna Huffington: Revolusi Saré - Ngarobih kahirupan anjeun sapeuting wengi

Sakabeh dunya parantos turun krisis kulemdimana urang aya di tengah. Nyareis saré mangaruhan kahirupan urang. Diajar pikeun ningkatkeun bobo anjeun, sare wengi kanggo ngarobih kahirupan anjeun, ngalangkungan krisis ieu revolusi bobo!

Arianna Huffington: Revolusi Saré - Ngarobih kahirupan anjeun sapeuting wengi

Artikel nu patali

Leave a Reply