Kumaha carana "masak" atmosfir spasi di Bumi

8029x 12. 04. 2019 1 maca

Peneliti ti NASA urang Jet Propulsion Laboratorium di Pasadena, California "asak" atmosfir alien didieu di bumi. Dina pangajaran anyar, peneliti dipake a luhur-mem "oven" kanggo Élmu sarta Téknik campuran hidrogen sarta karbon monoksida leuwih 1 100 ° C (2000 ° F), anu sarua jeung suhu lava molten. Tujuan ieu simulate kaayaan anu bisa kapanggih dina jenis husus atmosfir of exoplanets (planét luar tata surya urang), disebut "panas Jupiters".

Jupiters = raksasa kosmis

Panas Jupiters aya raksasa gas ngorbit kawas planét dina sistim tatasurya urang deukeut pisan béntang indungna maranéhanana. Bari Bumi orbit poe Sun 365, panas Jupiters revolve sabudeureun béntang maranéhanana di kirang ti 10 poé. jarak ieu pondok tina béntang anu hartina hawa bisa ngahontal nepi ka 530 2 800 ° C (1 000 mun 5 000 ° F) atawa malah langkung. Pikeun babandingan, dinten panas dina beungeut Mérkurius (anu orbit Panonpoé di 88 poé) ngahontal suhu ngeunaan 430 ° C (800 ° F).

JPL élmuwan poko Gudipati Murthy, sirah ti grup anu dilumangsungkeun studi anyar diterbitkeun bulan panungtungan dina Astrophysical Journal nyebutkeun:

"Simulasi laboratorium akurat ti lingkungan kasar tina planét ieu teu mungkin, tapi bisa niru anjeunna raket pisan."

Tim mimitian kalayan komposisi kimia basajan utamana gas hidrogén tur 0,3% gas karbon monoksida. molekul ieu dina alam semesta jeung solar sistem mimiti pisan umum na kituna logis bisa nyieun suasana panas tina Jupiter. campuran lajeng warmed nepi ka 330 1 230 ° C (620 mun 2 240 ° F).

Élmuwan lab campuran ieu ogé kakeunaan dosis tinggi radiasi sinar ultraviolét - sarua jeung nu mana bakal beroperasi dina Jupiter panas ngorbit deukeut béntang indungna maranéhanana. lampu UV geus kabukti bahan éféktif. Pangaruh na sakitu legana geus nyumbang ka hasil héran tina ulikan dina fenomena kimia nu bisa lumangsung dina atmospheres rahayu.

Jupiters panas

Panas Jupiters dianggap planét sarta emit langkung lampu ti planét cooler. Faktor ieu ngidinan astronom pikeun leuwih jéntré ngeunaan atmosfir ti paling tipe séjén exoplanets. Observasi némbongkeun yén loba atmosfir Jupiters panas nyaéta opak di altitudes tinggi. Sanajan opacity tiasa awan sawaréh diyakinkeun, tiori ieu leungit leresan kalayan turunna tekanan. Opacity ieu dina kanyataanana katalungtik malah mana tekanan atmosfir pisan low.

disc inten biru leutik dina gambar katuhu mintonkeun aerosols organik kabentuk dina tungku suhu luhur. Drive on kénca teu dipaké. Gambar Sumber: NASA / JPL-Caltech

Élmuwan kituna geus ditéang guaran séjén mungkin, sarta salah sahijina bisa jadi aerosols - partikel padet dikandung dina atmosfir. Numutkeun peneliti JPL, ilmuwan teu nyaho kumaha maranéhna bisa menyemprot atmospheres Jupiter panas timbul. Ieu hasil niru dina percobaan anyar, lamun nu komposisi kimia panas geus kakeunaan radiasi UV.

Benjamin Fleury, panalungtik jeung kalungguhan panulis dina JPL ulikan

"Hasilna ieu ngarobah cara urang napsirkeun atmosfir kasaput halimun panas tina Jupiter. Dina mangsa nu bakal datang, urang rék diajar sipat aerosols ieu. Urang rék hadé ngartos kumaha carana bentukna kumaha aranjeunna nyerep cahaya sareng kumaha aranjeunna meta pikeun parobahan lingkungan. Sadaya inpo ieu bisa mantuan astronom ngartos naon maranéhna ningali nalika observasi planét ieu. "

kapanggih uap

nalungtik disadiakeun kejutan salajengna: réaksi kimia nu ngahasilkeun jumlah considerable karbon dioksida jeung cai. Dina atmosfir panas tina Jupiter ieu kapanggih uap cai, bari élmuwan rada diperkirakeun yén molekul langka ieu ngahasilkeun ngan lamun hadir langkung ti atom oksigén. Hiji studi anyar kaungkap cai bisa ngawujud sanajan karbon jeung oksigén nu hadir dina babandingan sarua. (Karbon monoksida ngandung hiji atom karbon jeung hiji atom oksigén.), Sedengkeun karbon dioksida (hiji atom karbon jeung dua atom oksigén) geus dihasilkeun tanpa radiasi UV tambahan, réaksi ditambah starlight simulated gancangan.

Tandaan Swain, hiji élmuwan dina JPL, dedicated ka exoplanetám, sarta co-panulis nalungtik nyebutkeun:

"Ieu hasilna anyar téh geuwat mangpaat kanggo interpretasi naon urang tingali dina atmospheres tina panas Jupiter. Urang dianggap yén di atmospheres ieu téh paling kapangaruhan ku hawa réaksi kimiawi, tapi ayeuna mah tétéla yén anjeun kedah ogé kasampak di peran radiasi ".

Jeung generasi anyar, saperti James Webb Spasi teleskop di NASA disiapkeun pikeun ngjalankeun di 2021, ilmuwan bisa nyieun éta propil kimia lengkep munggaran atmospheres exoplanetary. Jeung kasebut nyaéta dimungkinkeun yén salah sahiji leuwih mimiti bakal ngan sabudeureun Jupiters panas. studi ieu baris mantuan para élmuwan ngartos kumaha bentuk béda tina sistim tatasurya sarta cara sarupa atawa béda aranjeunna ti ours.

JPL peneliti gawé geus ngan dimimitian. Teu kawas tungku has tina hermetically disegel pikeun nyegah leakage atawa kontaminasi gas, kukituna sahingga élmuwan ngadalikeun tekanan na kalawan ngaronjatkeun suhu. Kalawan parabot ieu kiwari bisa simulate atmosfir exoplanetary dina suhu tetep luhur ranging nepi ka 1600 ° C (3000 ° F).

Bryan Henderson, ko-panulis ulikan tina JPL

"Ieu tangtangan konstan mun sistem ieu hasil ngarancang jeung beroperasi. Paling komponén baku, kayaning kaca atawa alumunium, kanyataanna dina suhu jadi tinggi ngalembereh. Urang terus diajar kumaha carana nyorong wates bari aman simulate prosés ieu di laboratorium kimia. Tungtungna, éta hasil pisan seru nu mawa percobaan, éta sia kabeh karya jeung usaha tambahan. "

Artikel nu patali

Leave a Reply