Kumaha kaayaan Bulan mangaruhan moods urang?

3841x 10. 09. 2019 1 maca

Teori kamampuan Bulan pikeun pangaruh moods sareng moodsna jalma-jalma mundur rébuan taun, tapi ubar modéren parantos nampikana. Panaliti anyar nunjukkeun yén carita-carita kuno tiasa ngandung gandum bebeneran.

Moods aya hubunganana sareng Bulan

Lalaki anu lami 35 taun dirawat di rumah sakit jiwa David Avery nyaéta insinyur. "Anjeunna resep ngarengsekeun masalah," Avery ngelingan. Alesan pikeun nempatkeunna dina kaayaan pangawasan jiwa, anu kalebet 2005 sareng David Avery, mangrupikeun kasenangan, teras teu ekstrem tanpa peringatan - kadang dibarengan ku ideu bunuh diri sareng ningali atanapi nguping anu henteu aya. Wirahma bobo na sami turun-tumurun, turun antara ampir insomnia sareng 12 (atanapi langkung) jam sapeuting.

Panginten dina watek padamelan, manusa tetep séhat rékaman tina parobihan ieu, nyobian mendakan sistem dina sagala hal ieu. Avery ngagorokkeun ceuliana nalika diajarkeun rekaman ieu: "Irama tina sadayana hal anu ngahirupkeun kuring," saur anjeunna. Parobahan sareng wanda bobo anu sabar sigana ngagambarkeun ngagambarkeun kurva rotasi pasang, puteran anu diawalan ku kakuatan gravitasi Purnama. "Sigana aya pasang cai anu pangluhurna salami periode sare pondok," saur Avery. Mimiti anjeunna nampik tesisna salaku kabodoan. Sanajan siklus wanda lalaki ieu saluyu sareng siklus bulan, anjeunna henteu gaduh mékanisme pikeun ngajelaskeun fénoména ieu, atanapi anjeunna teu gaduh ide kumaha pikeun nganyahokeunana. Pasién anu diresmikeun tranquilizer sareng terapi cahaya pikeun nyaimbangkeun wirahma sareng wirahma bobo na, sareng dileupaskeun waktosna. Avery nempatkeun catetan pasien dina laci paribasa sareng henteu dipikir deui.

Gangguan bipolar siklik

Dua belas taun ti harita, psikiater anu kasohor Thomas Wehr medalkeun tulisan anu ngajelaskeun pasien 17 kalayan Cyclic Bipolar Disorder - panyakit jiwa anu suasana sabar ngadadak tina depresi ka mania - anu kasakitna, teu sapertos pasien Avery, nunjukkeun siklus biasa.

Pangaruh Purnama dina jalma-jalma anu karusuhan bipolar

Thomas Wehr saurna:

"Kuring éta bingung ku akurasi anu teu biasa anu biasana henteu hartos prosés biologis. Éta nyababkeun kuring mikir yén siklus ieu didorong ku pangaruh éksternal, anu tétéla cocog kana pangaruh Bulan (dibere asumsi sajarah ngeunaan pangaruh Purnama dina paripolah manusa). "

Salila abad, jalma-jalma parantos percanten kana kamampuan bulan pikeun ngatur hawa manusa. Kecap Inggris "lunasi" asalna tina lunaticus Latin, hartosna "luned ku bulan," sareng filsuf Yunani Aristotle sareng naturalis Romawi Plinius the Elder percaya yén panyakit sapertos madness sareng epilepsy disababkeun ku bulan.

Aya ogé gosip yén wanoja hamil sigana ngalahirkeun dina bulan purnama, tapi naon waé validitas ilmiahna, nurutkeun catetan kalahiran anu dirékam, cekap dina sagala rupa siklus lunar. Hal anu sami sareng bukti yén siklus lunar naek atanapi nurunkeun tendensi telenges jalma didiagnosis ku karusuhan méntal atanapi tahanan - sanaos hiji kajian nunjukkeun yén kagiatan kriminal luar (jalan atanapi insiden jenis pantai) alami tiasa ningkat kalayan jumlah cahaya bulan.

Ulikan kualitas bobo gumantung fase bulan

Sabalikna, buktina ngadukung tesis yén sare variasina dumasar kana posisi bulan. Salaku conto, hiji kajian di 2013, dilakukeun dina lingkungan laboratorium saré anu kawates pisan, nunjukkeun yén salami bulan purnama jalma saré rata-rata lima menit deui sareng bobo dua puluh menit kirang sapeureuh bulan - sanaos henteu dugi ka cahya panonpoé. Pangukuran kagiatan uteukna nunjukkeun yén jumlah saré jero anu dialaman ku aranjeunna turun ku 30%. Nanging, nya kedah nambihan yén ulikan ulangan gagal pikeun mastikeun konfirmasi ieu.

Numutkeun kana Vladyslav Vyazovski, hiji panalungtik bobo di Universitas Oxford, masalah konci nyaéta henteu aya anu nalungtik ngawaskeun saré hiji jalma kanggo sadayana bulan lunar atanapi langkung bulan. "Hiji-hijina jalan anu leres pikeun ngarobih masalah nyaéta sistematis nyatakeun yén jalma khusus dina jangka waktu anu langkung panjang sareng salami béda," anjeunna nambihan. Ieu pisan anu parantos ngiringan Wehr dina pangajaran pasien bipolar, nyukcruk data tina swings wanda na, dina sababaraha kasus salami sababaraha taun. "Kusabab jalma béda pisan pikeun ngaréspon kana siklus lunar, kuring ragu yén urang tiasa mendakan naon waé upami kami ngirangan sagala data tina hasil panaliti kuring," saur Wehr. "Hiji-hijina jalan pikeun mendakan naon-naon nyaéta pikeun nangtoskeun unggal jalma masing-masing dina waktosna, sareng rumus anu mimiti mimiti muncul." Nalika anjeunna ngalakukeun, Wehr mendakan yén pasiénna digolongkeun kana dua kategori: sababaraha wanda jalma nuturkeun siklus 14.8 / dinten. nada batur sanés siklus 13.7 / dinten - sanaos aya anu parantos ngalih antara nagara-nagara ieu.

Pangaruh Bulan

Bulan mangaruhan Bumi ku sababaraha cara. Anu pangheulana sareng paling jelas nyaéta ayana cahaya bulan, kalolobaanna aya dina bulan purnama, nyaéta, sakali dina 29,5 dinten, sareng sahenteuna 14,8 dinten saatos, dina bulan anyar. Ieu dituturkeun ku kakuatan gravitasi Bulan, ngabentuk gantian pasang unggal jam 12,4. Jangkungna fénoména ieu ogé nyusun siklus dua minggu - nyaéta siklus semi-neap, nyaéta hasil ngagabungkeun kakuatan Matahari sareng Bulan, tahan 14,8, sareng 13. ', Siklus penurunan 7-dinten, dipangaruhan ku posisi relatif bulan sareng katulistiwa. Sareng mangrupikeun siklus tidal ieu kirang langkung dua minggu anu penderita Wehr "nyingkronkeun" sareng. Éta henteu hartosna aranjeunna gentos antara mania sareng déprési unggal dinten 13,7, "intina nyaéta nalika saklar sapertos waktosna, teu kajadian sakedap, sering kajadian dina sababaraha tahap siklus lunar," saur Avery.

Saatos konsultasi panalungtikan Wehr, Avery ngahubungi anjeunna ku telepon, sareng babarengan nganalisa data pasien Avery, ngan ukur ningali anu kasusna ogé nunjukkeun périoditas dinten 14,8 dina lompat moody-na. Bukti di handap ieu pangaruh tina Bulan nunjukkeun yén irama-irama henteu teratur ieu unggal dinten 206 kaganggu ku siklus lunar sanésna - siklus anu tanggung jawab kabentukna "super-bulan", dimana Purnama disebak sabagian caket sareng Bumi sareng orbit elliptis na.

Anne-Wirz

Anne-Wirz Kaadilan, hiji kronologis di Rumah Sakit Psikologi Universitas Basel di Swiss, ngajelaskeun Wehr salaku "dipercaya tapi rumit" ngeunaan hubungan antara siklus lunar sareng gangguan manic-depressive. "Kami masih teu terang naon mékanisme anu balikna," Anjeunna nambahan. Dina tiori, cahaya bulan purnama tiasa ngaganggu bobo manusa, anu tiasa janten mangaruhan haté. Ieu hususna leres pasien bipolar anu ayunan haté sering dibeungkeut ku gangguan tina saré atanapi irama circadian - ayunan osilasi 24-jam, umumna katelah jam biologis atanapi fenomena waktu internal, anu tiasa kaganggu, contona, peralihan wengi atanapi penerbangan multiband. Aya bukti pikeun nunjukkeun yén nyusiran bobo tiasa dianggo pikeun nyiar pasién bipolar tina kaayaan depresi.

Fase Bulan

Wehr sahingga ngadukung téori yén Purnama ngagaduhan pangaruh pikeun sare manusa. Waktu waktuna dina penderita salami siklus lunar terus maju, bari bobo sare sami (ku kituna saré beuki lami) dugi ka énggalna pondok. Luncat fase ieu sering aya hubunganana sareng fase manik. Acan Wehr teu nganggap Moonlight salaku arsiték. "Dunya modern pisan tercemar sareng jalma nyéépkeun waktos seueur dina lampu jieunan anu sinyal cahaya bulan, nyaéta waktu sare, diteken dina urang." Sabalikna, anjeunna percaya yén bobo sareng, sacara henteu langsung, moodiness dipangaruhan ku fénoména séjén anu aya hubunganana sareng siklus lunar. - paling dipikaresep dipatalikeun sareng kakuatan gravitasi bulan.

Turunkeun médan magnét Bumi

Hiji kamungkinan nyaéta yén kakuatan ieu nyababkeun turun naik anu henteu jelas dina médan magnét Bumi, dimana sababaraha jalmi tiasa sénsitip. "Lautan anu konduktip kusabab cai masin, sareng ngalir aranjeunna di pasang surut tiasa ngabantosan dina ieu." Saur Robert Wickes, ahli cuaca di Universitas London. Nanging, pangaruhna teu diabaikan sareng kamampuan Bulan pikeun pangaruh médan gravitasi Bumi nepi ka tahap ngarah kana parobahan biologis henteu konfirmasi. Sababaraha panilitian parantos percanten kana kagiatan surya kalayan paningkatan serangan jantung sareng stroke, sawan epileptik, kasus skizofrenia sareng bunuh diri. Nalika angin surya atanapi projectiles massa surya pencét médan magnét bumi, arus listrik henteu katingali lumangsung kuat pikeun ngabuang sirkuit sirkuit, anu tiasa mangaruhan sél otak sareng otak sénsitip.

Wickes ngécéskeun:

"Masalah sanés yén fenomena ieu henteu aya, panalungtikan anu ditungkulan téh terbatas sareng teu aya anu tiasa disarios sareng pasti."

Beda sareng manuk, lauk sareng spésiés tangtu, manusa henteu sigana ngagaduhan rasa magnét. Nanging, paniliti diterbitkeun sateuacana taun ieu pikeun ngiringan tesis ieu. Sareng hasilna? Nalika jalma kakeunaan parobihan médan magnét - sami sareng anu urang tingali dina kahirupan sapopoé - aranjeunna ngalaman turunna kagiatan otak dina hal partikel alfa. Partikel alfa dihasilkeun nalika urang hudang, tapi urang henteu ngalakukeun kagiatan anu khusus. Pentingna parobahan ieu tetep écés, panginten teu dipikabutuh ku-produk évolusi. Tapi urang ogé tiasa rada réaksi kana médan magnét yén éta diputer sareng otak ku cara anu urang henteu terang.

Téori magnét pikaresepeun ka Wehr sabab dina dasawarsa katukang sababaraha panaliten ngusulkeun yén sababaraha organisme, sapertos mabok buah, ngagaduhan protéin anu disebut cryptochrome dina awakna anu tiasa meta salaku sensor magnét. Cryptochrome mangrupikeun komponén konci jam sél anu nyatet biorografi jam 24 urang dina sél sareng organ urang, kalebet uteuk. Nalika krokrom ngiket kana molekul flavin nyerep cahaya, henteu ngan ukur bahan ieu nyarioskeun kana sél sél yén éta hurung, éta micu réaksi anu ngajantenkeun rumit sénsitip magnetik. Bambos Kyriacou, saurang ahli genetikis di Universitas Leicester, parantos nunjukkeun yén paparan gelombang gelombang éléktromagnétik low-freep tiasa ngiringan jam sél pélér, nyababkeun hiji perobihan dina biorografi sare.

Parobihan dina jam sél

Upami éta leres pikeun manusa, éta tiasa ngajelaskeun ayunan suasana ngadadak anu dititénan dina pasién Wehr sareng Avery anu bipolar. "Penderita ieu ngalaman parobahan anu sering sareng dramatis dina jam sélna nalika ngalangkungan siklus haténa, sareng dina waktosna sareng lilana sare," tambah Wehr.

Sanaos cryptochrome mangrupikeun komponén konci tina jam circadian manusa, éta gaduh versi anu rada béda tibatan jam laleur buah.

Alex Jones, dokter di Laboratorium Médis Nasional di Teddington, Inggris, saurna:

"Sigana yén kréchom manusa sareng mamalia sanésna henteu ngabeungkeut flavin, sareng tanpa flavin, sistem anu sénsitip magnetik teu aya anu ngahudangkeun. Salaku tambahan, teu mungkin yén kritik manusa manusa sénsitip ka médan magnét, upami henteu meungkeut molekul sanés anu teu dipikanyaho ku urang tina awak urang anu tiasa ngadeteksi widang magnét. "

Kamungkinan sejen nyaéta penderita Wehr sareng Avery cenderung atraksi bulan dina cara anu sami sareng sagara: ngalangkungan gaya pasang surut. Argumen anu kontradiksi umum nyaéta sanajan manusa diwangun tina 75% cai, aranjeunna kirang ti laut.

sasih

Kyriacou nyarios:

"Sanajan manusa diwangun ku cai, jumlah kakuatan ieu lemah sahingga henteu dianggap biologis."

Eksperimen sareng modél organisme

Tapi, éta satuju sareng ékspérimén anu dilakukeun dina Arabadopsis thaliana, hiji spésiés jukut dianggap salaku modél organisme pikeun nalungtik pepelakan kembangan. Ékspérimén ieu nunjukkeun yén kamekaran akar na nuturkeun siklus dinten 24.8 - ampir panjang pasti sasih lunar.

"Parobihan ieu sakedik pisan sahingga ukur tiasa ditingali ku alat anu sénsitip, tapi parantos aya studi 200 nu ngadukung skripsi ieu," saur Joachim Fisahn, ahli biomedisist di Max Planck Institute of Plant Physiology di Potsdam, Jerman. Fisahn nyimulasikeun dinamika tina interaksi molekul cai dina sél tutuwuhan tunggal sareng mendakan yén cahaya sapopoé robah dina gravitasi anu disababkeun ku orbit Purnama bakal nyiptakeun kaleungitan atanapi kaleuwihan molekul cai dina sél.

Eusi molekul cai - tetep dina tatanan nanométer - bakal robih bahkan sareng turunna saeutik dina gravitasi. Hasilna, gerak molekul cai ngalangkungan saluran cai, cai ti jero ogé ngalir ka luar atanapi sabalikna gumantung kana gravitasi. Ieu tiasa mangaruhan sadayana organisme.

Anjeunna ayeuna ngarencanakeun pikeun nguji pepelakan dina konteks akar akar ku diajar pepelakan kalayan saluran cai mutated pikeun ningali upami siklus kamekaranna parobihan. Upami sél asal tatangkalan dipangaruhan ku fénoména pasang surut, Fisahn henteu ningali alesan kunaon henteu nerapkeun sél sél ieu. Ngingetkeun yén kahirupan sigana asalna di lautan, sababaraha organisme terestrial masih ngagaduhan fasilitas anu hadé pikeun ngaduga fénoména pasang, sanajan éta henteu deui mangpaat pikeun aranjeunna.

Sanaos kami masih sono kana penemuan alat ieu, teu aya ilmuwan anu ngawawancara pikeun tujuan tulisan ieu pikeun ngabantosan Wéhr yén parobihan wanda anu nyontoan sareng yén irama-irama ieu tiasa hubungan sareng siklus gravitasi bulan tangtu. Wehr sorangan ngaharepkeun yén para ilmuwan anu sanés bakal ningali masalah ieu salaku ulem pikeun ngajelajah salajengna. Saur anjeunna, "kuring teu tiasa ngajawab patarosan naon anu ngabalukarkeun pangaruh ieu, tapi kuring nyangka kuring sahenteuna naroskeun patarosan ieu sareng panemuan kuring."

Artikel nu patali

Leave a Reply