Isis, Déwi Mesir anu nyebarkeun jangjang di Éropa

3535x 25. 10. 2019 1 maca

Nalika bangsa Romawi asup ka Mesir, aranjeunna ningal hiji bumi kuil anu megah, patung sareng simbul anu hébat henteu kahartos. Nalika urang Yunani ngajajah bumi di sapanjang Nil, aranjeunna paripolah sami. Kaéndahan sareng senyuman misterius Isis ngarampok haté ti sémah Mesir, teras aranjeunna mutuskeun nyandak ibadahna saluareun watesna sareng ngajadikeun anjeunna déwi penting di sababaraha daérah Éropa sareng Asia.

ISIS

Isis mangrupikeun déwi anu paling penting pikeun Mesir kuno. Anjeunna mangrupikeun pamajikan Osiris sareng mangrupikeun busur tina istri sareng ibu anu teladan. Déwi ieu mangrupikeun patroli alam sareng sihir sareng ngabantosan awéwé sareng kulawarga. Isis mangrupikeun salah sahiji dewa anu paling diaksés, sareng kultus na nembé kabuka pikeun saha waé anu mendakan alesan milu.

Déwi nyebarkeun jangjangna

Candi Isis henteu katutup dina sababaraha tempat di Kakaisaran Romawi, kaasup Roma téa, Pompeii, Spanyol sareng Kapuloan Yunani. Kaseueuranna asalna ti 1. sareng 2. abad Masehi, nunjukkeun yén Déwi janten populer di luar tanah air Mesir saatosna tumiba ka ratu Mesir anu terakhir - Cleopatra VII. Déskripsi karaton dimana ratu cicing ngandung indikasi yén anjeunna sorangan pakait sareng Isis sareng parantos digambarkeun salaku dewi ratu. Tapi, henteu pasti naha éta Cleopatra anu ngalaksanakeun kultus Isis ka Roma. Tapi, Kakaisaran Romawi teras janten saluran utama anu mana kamulyaan Déwi Isis sumebar ka sadaya Éropa.

Isis ogé janten populer di kuil Greco-Romawi. Salian candi-candi di Alexandria, kalebet bangsa Romawi darmabakti ka triniti Isis, Serapis, sareng Harpokrat, kuil darmabakti pikeun Déwi Isis ogé kapanggih di bagian séjén Tengah, sapertos pulo Yunani Delos. Numutkeun mitologi kuno, Délos mangrupikeun lahirna Déwi Yunani Artemis sareng ogé déwa Apollo. Isis Temple diwangun salaku katilu bagian pangpentingna kuil di Pulo Jawa.

Temple of Isis di Pompeii

Kuil Isis di Pompeii kasohor sabab éta parantos dilestarikan dina kaayaan anu saé pisan, bahkan rékaman tina kultus déwi ieu aya di London anu jauh. Salah sahiji tempat anu paling kaget pikeun kultus Isis nyaéta kota Romawi kuno anu disebut Iria Flavia, Padron ayeuna aya di deukeuteun Santiago de Compostela di Galicia, Spanyol. Panaliti lolobana yakin yén daérah ieu mangrupikeun domain dewa Romawi sareng pra-Romawi, hususna Celtic.

Francesco Traditti, saurang ahli Mesir Mesir sareng ahli dina budaya Mesir, nyerat:

"Kajaba sababaraha parobahan anu ditambihkeun ku tradisi rahayat, carita pupusna sareng kebangkitan Osiris tetep teu dirobih dugi ka jaman Romawi, tapi ogé saatosna. Mitos ditulis deui ku Plutarch (45 - 125 nl) dina hiji karya anu judulna "De Iside et Osiride."

Plutarch nyatakeun yén anjeunna nyerat padamelan ieu nalika anjeunna janten imam di Delphi (sakitar 100 Masehi). Perkenalan ieu dikhususkeun pikeun Clei, pendita Isis, sareng anjeunna terang pisan. Peran Isis, anu dikuatkeun ku tradisi anu panjang, tetep teu dirobih dina naratif Plutarch. Nanging, bagian di mana peti na nganggo awak Osiris dibuang ku Seth ka laut sareng ngambang dugi ka Bybl ngan ukur dikenal ku karya Plutarch.

Vérsi Plutarch ngeunaan mitos Osiris ngagaduhan pangaruh anu signifikan dina dunya Kulon, khususna dina jaman Renaissance. Salaku conto, hiasan Pinturicchi ngeunaan Sala del Santi di apartemen Borgia di Istana Vatikan lengkep dipangaruhan ku karya Plutarch.

Naha éta Isis atanapi Maryam kalayan oray ketuhanan?

Panaliti ogé teu katémbong sababaraha artefak di daérah Polandia ayeuna anu gaduh asal usulna dina peradaban Mesir kuno. Objek anu paling heran nyaéta patung Isis. Numutkeun kana rupa-rupa sumber anu aranjeunna ditepungan dina 19. Tapi, artefak ieu hanjakalna éléh salami Perang Dunya Kadua. Nanging, déskripsi sareng sababaraha foto ngamungkinkeun urang nganggap yén aya carita anu luar biasa dina objék ieu. Sigana henteu ngan ukur oléh-oléh anu sumping ka Éropa Tengah ti nagara jauh.

Tanduk sareng disk panonpoé salah sahiji patung parunggu Déwi Isis anu dipanggihan di beulah kulon Polandia dipotong. Naha naha aya anu neukteuk fitur khas ieu? Ieu tiasa dijelaskeun pisan gampang. Salila periode Kristen awal di Éropa Tengah, jalma-jalma merhatoskeun kamiripan antara potret Isis sareng Gunung-Hapocrat sareng Mary sareng Yesus. Dina jaman ieu, produksi patung sapertos kitu mangrupikeun hal anu mahal, sahingga jalma anu ngajual patung sapertos kitu sering dirobih jaman kuno. Ku ngeureut juru Isin sareng cakram panonpoé, aranjeunna ngagaduhan barang énggal kanggo dijual. patung endah Mary sareng orok Yesus. Arca "anyar" ieu sigana dianggo salaku jimat pikeun kabagjaan sareng katenangan sareng berkah somah. Prakték ieu tiasa waé umum di bagian séjén Éropa. Tapi, sababaraha peneliti pra-perang ngira-ngira naha mungkin yén budaya Isis sapertos kitu parantos sumping di Polandia.

Carita Déwi tetep diayakeun

Déwi Isis mangrupikeun déwa anu paling misterius sareng paling disembah ka Mesir kuno. Aya catetan yén kultus na ogé digawé di Asia, contona, ngambah déwi déwi ieu dipanggihan di tebiheun India. Sumawona namina di Éropa tetep ampir dugi ka dinten ayeuna - disumputkeun handapeun nami Isidor (Yunani Isidoros sareng Isidora), anu hartosna "kado Isis." Isis parantos janten simbol budaya sareng tetep janten salah sahiji simbol Mesir dugi ka ayeuna.

Video Sueneé Jagat raya

Tip pikeun buku ti Sueneé Universe

GF Lothar Stanglmeier: Rahasia Tutankhamun

Wahyu anu ngareuwaskeun tina Lebak Raja. Makam Tutankhamun éta nyumput rusiah hébat anu masih ditolak. Pikasieuneun naskah agamakapendak di makam Firaun, kitu, tiasa gaduh pangaruh anu pohara dahsyat agama dunya, upami eusina dikaluarkeun.

Rahasia Tutankhamun urang

Artikel nu patali

Leave a Reply