Heliobiologie salaku élmu

5248x 11. 10. 2017 1 maca

Di Uni Soviét éta astrologi, kitu ogé sagala pseudonauky séjén dilarang. kantor prakték pribadi teu bisa ngabasmi, tapi carana ngawasan mastikeun dikawasa, supaya pencét teu meunang nanaon ti astrologi, kaasup nu quatrain Nostradamus kawentar. Sanajan kitu, malah diantara élmuwan Soviét geus kapanggih hiji panalungtik berbakat anu bisa masihan dasar ilmiah pikeun astrologi.

Sun worshiper Čiževskij

Alexander Leonidovich Čiževskij dianggap salah sahiji kosmistů Rusia pangbadagna anu dijieun filsafat anyar dumasar kana kahijian manusa, earthly jeung prosés kosmik. Salian kaayaan naon anjeunna disebut astrologi ayeuna.

Anjeunna lahir di 1897. Hiji tempat husus di kaulinan barudak na urang ngeusian astronomi. Dina 20 mimiti. abad ka geus jadi ngaran ogé dipikawanoh Camille Flammarion, anu credited kalawan popularizing astronomi.

Kahareup Élmuwan Čiževskij maca buku-Na, sarta dina yuswa sapuluh taun, anjeunna nulis buku disebut Popular cosmography nurutkeun Klein, Flammarion jeung sajabana. Ieu jelas yén ogé diurus observasi astronomi, sarta ku kituna di imah maranéhanana mecenghul teleskop.

Nalika di 1915 pangdéngé janten hiji gaul ti Radén Institute Moscow, anjeunna diajar nyieun gambar beungeut panonpoé urang. "Bejakeun anjeun naha kuring ngancik ka Sun, kiwari teuas" saterusna manéhna nulis"Tapi éta téh tangtu sahenteuna anu geus ngajarkeun murid abdi gaduh ngayakeun éta nourishment méntal, utamana diajar nu disiplin sajarah jeung arkeologi lengkep memorized".

program nu diwangun ti ulikan institut kuna hikayat, annals sarta hikayat. Alexander delved kana sagala resources ieu. Beuki aya kapanggih korelasi antara "ngabeledug" acara di Bumi sarta panonpoé. Anjeunna nuluykeun kana diajar arkeologi sarta jadi hiji pangdéngé biasa Moscow Universitas komérsial, dimana famously diajarkeun statistik sarta élmu matematik, nu lajeng anjeunna mantuan greatly kalawan Téori aslina Na.

Pangaruh béntang kami dina alam planét bisa maca treatises kuna, nu geus dilestarikan kasaksian tina fenomena ilahar dina Sun, nu ngabalukarkeun bencana alam di Bumi.

Sigana nu ngan sempet matured dmana diangkat jadi kosmita, sarta ku sabab, nurutkeun konsép persatuan kosmis sarta biologi kudu Panonpoé polah henteu ngan dina biosfir sakabéhna, tapi ogé dina organisme individual, mimiti Čiževskij kalawan observasi deukeut kaayaan fisikna unggal dintenna dirékam ieu atawa éta panyimpangan.

Salajengna ngusulkeun sababaraha babaturan kuring keur ngalakonan hal anu sarua ku angkét, nu disusun. Lamun sababaraha bulan ka hareup dibandingkeun kalawan data astronomi tina aktivitas surya (jumlah lancaran) ieu ditiup jauh ku ngagambarkeun kurva sabaraha nu puncak loyog.

Hasil élmuwan observasi maranéhna dijelaskeun dina laporan nu judulna "Pangaruh periodik tina Sun on biosfir Marcapada", dibere di Kaluga Oktober 1915.

sajarah cuaca

Tapi lacked data ka generalisasi lega, tur jadi dipake dina fenomena alam statistik daging sadia rupa-rupa alam. Di awal taun revolusioner 1917 sempet dikumpulkeun informasi cukup jeung deui menyimpulkan yén pikeun parobahan dina aktivitas surya sarta nuturkeun parobahan dina élmu hirup.

Contona, nu epidemics massa anu langsung gumantung flares surya. Čiževskij waktos dirina salaku panerus langsung tina astrologer: "Ieu sigana yén gagasan ngeunaan link antara lalaki jeung pasukan alam éksternal éta geus di subuh ayana manusa. Dina dasar ieu tuluy ngalahir sarta blossomed richly, salah sahiji élmu pangkolotna sarta yén nyaéta astrologi ".

Dina 1920 mendominasi panalungtikan ilmiah na sakali deui jadi tumbu antara Sun jeung Bumi, sarta yén extent pinuh ku pidato maranéhanana. Pikeun mékanisme pangiriman pangaruh kosmis dina lapisan psikologi sosial dianggap sugesti.

Dina faktor fisik buku tina prosés sajarah anu engké anjeunna dibawa loba inconveniences, Alexander Leonidovich sumping ka gagasan anu "teh fenomena ngeunaan saran, duanana langka tur daging bisa dipedar ku éksitasi éléktromagnétik hiji puseur individu pakait jeung puseur lianna."

Salajengna, élmuwan nu keuna sual sugestif: "Sajarah abounds fakta eloquent of saran massa. Kanyataanna, malah lain acara sajarah tunggal jeung partisipasi tina beurat, nu moal bakal tiasa pikeun ngarékam saran anu ngurangan wasiat individu ". Čiževskij dianggap yén" kakawasaan saran, éta pangaruh individu pikeun nambahan massa mibanda paningkatan dina aktivitas sunspot ".

teori "Kabiasaan Kecanduan massa manusa dina pangaruh kosmis" Čiževským dinya moal dicokot salaku abstraksi filosofis, tapi salaku panungtun pikeun aksi: "kaayaan kudu nyaho teuing ngeunaan kumaha carana panonpoé behaves di momen. Sateuacan tempat kaputusan sagala, eta kedah ngawartosan pamaréntah ngeunaan kaayaan di béntang kami; pabeungeutannana nyaeta patches caang jeung bersih, atawa strewn? panonpoé mangrupakeun indikator militer-pulitik badag, sarta pernyataan na bener jeung universal. Ku alatan éta, kakuatan kaayaan kudu dipandu ku leungeun-Na - ku strategi diplomasi bulanan ku čtyřiadvacetihodinových ".

Heliobiologie salaku élmu

gagasan Čiževského anu patepung jeung tampikan seukeut. Dina koran 1935 Pravda diterbitkeun artikel nu judulna Getih dina kedok élmuwan, nu ieu Čiževskij dituduh aktivitas counterrevolutionary. Lamun disimpen pakasaban. Anjeunna ahli dina aeration ion universal tur kalibet dina aerators design keur Istana Soviet di Moscow. Leungit, aranjeunna 1942 ditahan di bulan Januari jeung dihukum dalapan taun pikeun aktivitas anti Soviét. Dina rehabilitasi-Na, sanajan ukur parsial, manéhna nungguan nepi ka 1962.

Dinten, pondasi téorina disiplin ilmiah disebutna heliobiologie. Ieu jelas yén astrologi ieu dicabut déposisi sarta teu ngaku yén upheavals pulitik diprediksi ku Jumlah sunspots. Sanajan kitu, panalungtikan ku élmuwan barat geus dikonfirmasi sambungan jelas antara prosés fisiologis organisme di bumi sarta panonpoé hirup.

Eta geus nunjukkeun yén parobahan aktivitas surya mangaruhan laju tumuwuh tina cingcin taunan, kasuburan buckwheat, Niron jeung migrasi serangga, lauk jeung sasatoan sejenna, formasi jeung worsening tina sagala rupa panyakit.

cuaca surya

astrophysicists kontemporer nyebutkeun metaphorically yén urang sadayana hirup di atmosfir panonpoé sarta na "cuaca" robah hirup urang gumantung. Jeung memang ieu. heliosphere kasebut nyebarkeun leuwih sapuluh milyar kilométer sarta perenahna di jero orbit tina sagala planét dina sistim tatasurya urang. Kituna on sabaraha aktip béntang urang, ogé gumantung kana sakabéh sakuliling na.

Pangaruh pangbadagna di manusa boga ribut geomagnetic, nu disababkeun ku flares surya kumat. Acan pangaruh maranéhanana dimédiasi. rhythms Geomagnetic nya éta kabentuk ngaliwatan jutaan taun, geus diatur jam biologis kami kawas cahaya panggung tur hawa ngawangun hiji wirahma dua puluh opat jam. Tapi ogé mawa gangguan surya sarta gagal dipicuna respon stress, utamana dina kasakit kronis.

Keur paling rentan aranjeunna acan dianggap sistem cardiovascular, sistim saraf otonom jeung bayah. Sasuai, éta ieu ditangtukeun ti grup résiko dasar, anu mangrupa penderita Patologi tina sistim sirkulasi (utamana lajeng jelema nu geus miboga serangan jantung), kasehatan jalma kakeunaan stress kaleuleuwihan (pilots, astronot, dispatchers pembangkit listrik, bandara jeung objék kawas) jeung barudak rumaja.

Éta sadayana merlukeun perhatian sarta pencegahan husus. jasa pakait nganggo sedmadvacetidenní, tujuh poé, dua poé jeung ramalan hourly, dumasar observasi kontinyu tina panonpoé jeung lokal parobahan dina sakuriling Bumi.

Sanajan dikumpulkeun cukup data, acan aya model nu adequately bakal ngajelaskeun justru proses konéksi antara Sun jeung Bumi. Ku alatan éta, kasebut nyaéta dimungkinkeun prediksi heliobiologů percanten, tapi nu bakal salawasna ngawangkong wungkul ngeunaan probabiliti acara jeung teu keur demi sorangan.

Dina sagala hal, di poé nalika panonpoe aktip, maranéhanana kudu sagala bisa cautious, duanana jelema biasa jeung politikus. Na hayu urang inget yen karuhun urang disembah panonpoé tebih kaluar salaku déwa omnipotent ngan kitu.

Artikel nu patali

Leave a Reply