Éter - hakekat murni tur unsur kosmis kalima

18192x 13. 07. 2018 1 maca

Nalika zaman kuna tur abad pertengahan dipercaya yén Éter mangrupa unsur misteriusNu ngeusi alam semesta saluareun lapisan bumi. Konsep unsur misterius ieu geus dipaké pikeun ngajelaskeun loba fenomena alam kayaning lampu na distribusi na, atawa gravitasi.

Éter - salah sahiji elemen dasar mayapada

Baheula eta ieu dipercaya yén Éter salah sahiji elemen dasar mayapada. Dina ahir abad ke, ilmuwan pamadegan yén éter nu permeates spasi, kukituna sangkan gerak cahaya di rohangan hampa. Sanajan kitu, percobaan saterusna gagal ngabuktikeun ieu.

Dina mitologi Yunani kuna, ieu pamadegan nu hakekat éter murni, nu dieusi rohangan, nu maranéhna cicing na breathed dewa, Kawas hawa aranjeunna ngambekan fana.

Plato

éter nu nyebutkeun di gawe na Plato Na. Karya Timaeus nu Plato nyebutkeun ayana Atlantis, nu filsuf Yunani nyerat ngeunaan hawa sarta ngécéskeun yén "unsur paling transparan disebut éter (αίθερ)". istilah ieu nembongan dina duanana dina fisika Aristotelian sarta Téori éléktromagnétik dina telat abad ke.

Aristoteles

Pikeun Aristoteles (384-322 SM) éta komponén éter nu kabentuk ku nu disebut supralunar dunya bari dunya lapisan sublunary ieu comprised tina opat anggota dipikawanoh: taneuh, cai, udara jeung seuneu. Éter éta kawas aranjeunna lemes tur torek unsur, leuwih hade tinimbang nu lianna opat. gerak alam na bakal janten sirkular, sedengkeun sésana opat gerak alam téh rectilinear (Aristoteles fisika nyaéta kualitatif, moal kuantitatif).

Aristoteles (© CC ku-SA 2.5)

India

Unsur ieu ogé disebutkeun dina filsafat Hindu kuna. Di India eta katelah éter Akasha. Dina Sankhya kosmologi ngawangkong ngeunaan Pancha Maha bhūta (lima unsur utama), unggal dalapan kali finer batan saméméhna salah: Nagara (bhumi), cai (APU), seuneu (agni), hawa (vayu), éter (ākāśa). Samkhya atanapi Sankhya hiji genep sakola ngeunaan astických Hindu, nu lolobana ngagambarkeun sakola Hindu Yoga.

Nikola Tesla

éter nu ieu ogé disebutkeun Nikola TeslaSalah sahiji pikiran greatest nu kantos mukim di Bumi,: "Sakabéh unsur asalna tina zat primér, luminous éter".

Anjeunna nyebar di Cina jeung India, nu pondasi Budha sarta Hindu.

abad pertengahan

Salila Abad Pertengahan janten unsur kalima disebutna éter, atawa teuing Quinta Essentia, ngan kusabab éta unsur bahan kalima digambarkeun ku Aristoteles. Datang Kecap sari pati, nu ayeuna kosmologi dipaké pikeun ngajelaskeun énergi poék.

Isaac Newton

Éter ieu ogé pakait raket jeung gravitasi. Isaac Newton diterbitkeun ekspresi ieu salah sahiji teori na munggaran gravitasi (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica - Principia), nu meta dina interaksi dinamis teoritis dinya ngadeg pedaran lengkep gerak planet. Dina "panémbong Newton dina hawa jeung gravitasi" Newton masihan up usaha pikeun ngitung formulir ieu sabagean tina interaksi antara awak jauh kaasup efek influencing sumebar ngaliwatan média, jeung media disebut éter nu.

Sajaba ti éta, Newton ngajelaskeun éter salaku medium anu "ngalir" terus ka handap nepi ka beungeut Bumi sarta sawaréh diserep sarta sawaréh dispersed. Frase "sirkulasi" gaya gravitasi éter keur ngusulkeun bantuan ngajelaskeun Peta gravitasi ragam non-mékanis.

Artikel nu patali

Hiji Comment ka "Éter - hakekat murni tur unsur kosmis kalima"

Leave a Reply