Listrik (bagian 2).

165678x 07. 03. 2017 1 maca

partikel positif jeung negatif zat

Dina 1920 diartikeun gaya nu nahan atom diwangun ku partikel positif jeung nétral babarengan. Eta teu bisa janten biaya listrik normal. Ieu kedah janten formulir béda tina muatan. Ku kituna tangtu kitu. ngajentrekeun warna. Ngan ngeunaan 50 taun engké anjeunna sacara ékspériméntal nunjukkeun interaksi kuat. 1934 Enrico Fermi kapanggih nu disebut interaksi lemah, anu tanggung jawab buruk radioaktif. Sabot buruk unsur radioaktif nyiptakeun éléktron énergi tinggi atawa antiparticle positif - positron. Sangkan boga opat gaya interaksi: kuat, nu nyepeng partikel dina atom ngahiji, normal, lemah, buruk lemah-radioaktif jeung gaya gravitasi. Hal ieu dipercaya yén tilu gaya munggaran dijieun ku ledakan Big Bang. Dianggap! Kituna mecenghul minangka salah gaya, nepi ka cooling tina semesta ngembangna ti nempel ngahiji. Ieu mangga teori. Mastikeun ngabuktikeun correctness teori ieu, élmuwan nyoba akselerator gigantic kayaning LHC di Jenéwa. 27 km panjang, ngarugikeun 3 milyar. Kaayaan anu prevailed nalika VT sabenerna élmuwan approaching lalaunan. NATO jeung simulate VT sarta dibuktikeun kreasi pasukan interaktif bakal diperlukeun dina panjangna akselerator lampu 1000 taun. Ieu aya Gombal, éta math, mangga. Tapi deui éléktron na listrik.

arus listrik

arus listrik henteu bisa ditempo, tapi saprak ahir 19. Abad ka industri dimekarkeun kakuatan listrik ngagunakeun. Acan hiji teu bisa ngabayangkeun stream ieu. Nungkulan "Kukituna" Eta geus bisa kumaha bae pikeun nanganan jeung cacah diwanohkeun (!) Dina harti arus listrik anu disusun ku partikel leutik, anu boga muatan nu positif, anu ngan saukur mindahkeun tina PLUS dikurangan kutub ka kutub sumber listrik, misalna. Batré. Ieu teu dugi sababaraha taun sanggeusna, eta ieu kapanggih yén dina 1897 kapanggih éléktron ieu nu muatanana négatif sarta Bulan ti dikurangan pikeun tambah! Ieu geus kabuktian mendesain layar televisi, hiji raksasa tina aslina. Teu eta endah? Dina harti dasarna sagemblengna erroneous tutuwuhan jeung anu diwangun jeung dimekarkeun telepon pinter!

Kumaha mungkin yen partikel leutik sapertos nu teu bisa ditempo sarta nu mibanda beurat scant, bisa nyaangan hiji kota di jutaan, panas imah na mesin kakuatan raksasa? jawaban aya dina angka. Dina hiji centimeter kubik contona hiji kawat tambaga anu 6 henteu kabayang × atom 10²³. Sahingga x 6 10 na 23 acan nol. Éta leuwih ti jumlah béntang di alam semesta ditingali! Pikeun ngagambarkeun: Upami urang candak tumpukan batu gula. Naon aréa bakal nyandak Jumlah ieu? Pasti ngan sono! Hiji méter pasagi téh 100 100 x cm. Ieu 10.000 batu. Per kilométer pasagi - x 1000 1000 10 diperlukeun milliard batu sahingga 10¹⁰. Jumlah éta téh ditangtoskeun. Tapi Éropa ti Portugal ka Urals ti Nordkap mun Sicilia boga wewengkon 10 juta kilométer pasagi. Tapi urang kudu "ukur" 10¹⁷ cukříčků. Wewengkon permukaan total planét nyaéta 500 juta km pasagi. Simkuring meunang ka Jumlah dadu 5 x 10¹⁸. Nutupan sakabéh beungeut Sun, nu boga 12.000x aréa leuwih badag batan Bumi, urang nuju lalaki caket. Jumlah batu gula ngahontal 6 x 10²². Ieu ngandung harti yén urang bisa rarata beungeut 10x gula panonpoé! Na mangga, dina hiji centimeter kubik kawat tambaga. Ku kituna éta jumlah luar biasa partikel leutik nu beroperasi di dieu.

Daya listrik nu diukur. ayeuna dina hijian ampere. Nyokot senter saku biasa, a bohlam senter dina dirina ngalir ti dikurangan tambah kutub ka kutub ngeunaan éléktron 10¹⁵ per detik. Extrapolated kana gula - bakal nutupan satengah tina Céko. Per detik!

listrik

bagian séjén séri

16 komentar on "Listrik (bagian 2)."

  • Ferro nyebutkeun:

    Taya ragu yén Einstein E = mc2 junun ogé.

    Kuring ngaku wungkul yén énergi kudu pindah massa di speeds leuwih handap laju cahaya. Dina hal ieu, lamun E = mv2 kituna bakal sarua jeung F = ma2, dimana a teh speed kana waktu. Ieu nunjukkeun yén énergi kedah maksakeun, tapi kakuatan nu kudu m massa = E / v2 atawa m = F / a2.

    Nu leuwih luhur laju awak inersial anu gede, nu gede kakuatan, sarta ogé éta ogé sabenerna énergi. Sorangan massa sarta énergi henteu ngan bisa héd kana saling, tapi ogé dianggo saling. Ieu sakumaha dina cai. Para, és cair. Massa jeung énergi bakal rupa-rupa luyu jeung kaayaan.

    • Standa Standa nyebutkeun:

      Tangtu, hiji energi massa malah di speeds handap. Ngan nu beurat di speeds low jadi leutik ngalawan massa sésana objék umum nu biasana neglected. Pikeun laju leutik fisika relativistic janten fisika praktis Newtonian. Tapi kawas nagara bagean uap / cair transisi diantara aranjeunna pisan slow.

      • Ferro nyebutkeun:

        Ku kituna, tanaga massa hawa ngadeukeutan wates nol?

        Saterusna, vakum bisa pinuh memang energi jeung Sajaba therein mungkin masih aya gravitasi.

        Cai ngarupakeun hiji sanyawa dua unsur kimiawi nu aya operator sahiji ciri husus tur Sajaba di simpang maranéhanana ngabogaan datangna ka kompromi, nu antara aranjeunna ngabentuk beungkeut leuwih kompleks. Cai téh informasi nu leuwih kompleks tinimbang partikel tina dunya kuantum, kituna robah cai kana uap geus téater ogé leuwih gedé. Éta lamun batur hayang intoxicate loba diajar baé rožkom atawa ngarobah eta. Kusabab pangajaran, kedah langkung kemungkinan keur pertahanan rasional. Tapi ngan pikeun manggihan kelemahan sarta eta bakal leuwih gampang. Contona, cai téh tekanan titik lemah. Dina hiji dicekel tekanan handap luhureun, najan téater sabenerna sami.

        • Standa Standa nyebutkeun:

          Massa jeung énergi anu patali ku E = mc2. Aya korelasi langsung. Mun urang tambahkeun sababaraha énergi awak hiji ukuran dibikeun, eta nahan awak, naék luhur ajén beurat na.

  • Ferro nyebutkeun:

    Dina elektrónoch kuring heran laju tujuanana. Atom huddle interaksi kuat. Lenz Éta kénéh teu ngajelaskeun laju tina éléktron. Batur weruh, nu narima laju éléktron?

    • Standa Standa nyebutkeun:

      interaksi kuat nahan ngabeungkeut intina. Hiji éléktron dina interaksi éléktromagnétik hiji atom urang.

      Di speed yén éléktron: Sugan kudu nyebut dimana jeung kumaha anjeun diukur eta. Numutkeun meureun urang manggihan naha éta naon éta.

      • Ferro nyebutkeun:

        Barina ogé, ieu téh naha kuring ieu inquired. Speed ​​atawa posisi éléktron disebut teu ditangtukeun jadi bener.

        Dina sambungan kalawan laju nu mangrupakeun metot yén arus listrik ngumbara di laju cahaya 75%, sedengkeun di hiji éléktron wates bisa timbul pozitrónom foton yén lampu phybuje rychlsťou. Numutkeun Lenz E = mc2 kedah énergi foton teu ukur hmotou.Avšak foton pasang, produksi bisa disintegrate éléktron sare jeung positron a. Sakumaha anu vkastne kalawan foton? Éta tangible atanapi intangible?

        • Standa Standa nyebutkeun:

          Naon nulis téh leres. Teu nangtukeun speed atawa posisi. Leuwih husus: nu precision kalawan nu urang ngaidentipikasi hiji, zneumožní tekad tepat variabel kadua dina babandingan tepat. Éta naha kuring nanya dimana jeung kumaha anjeun diukur laju.

          arus listrik nyebar gancang tapi éléktron nu bisa mawa, mindahkeun rélatif lalaunan.

          Cara ngaremukan tina éléktron-positron masalah saeutik béda. Kuring ngelingan yen nalika foton timbul salawasna dua, moal ngan hiji. Sarta foton gaduh massa sésana. Relativistic massa (leuwih tepat moméntum) mibanda. Massa jeung beurat anu istirahat fisika relativistic sarua.

          • Ferro nyebutkeun:

            Anjeun ka katuhu. Ieu bisa ditangtukeun ku boh salah atawa lianna. Duanana sakaligus nie.Ale I jadi diajar naon méré laju éléktron?

            Bisa jadi éléktron mawa arus listrik sarta lampu. Ku kituna naha teu bisa deui dijadikeun wearer jeung gravitasi?

            • Standa Standa nyebutkeun:

              laju éléktron tiasa sarua wae awakna lianna: peta ngeunaan sababaraha kakuatan sanggeus sababaraha waktu atanapi suplai énergi lianna.

              Elektron teh bearer cahaya dina cara nu sami sabagé bearer pikeun lampu sapotong batubara. Duanana bisa jadi luyu dina respon kana objek sejen rék dipegatkeun foton - lampu.

              • Ferro nyebutkeun:

                Ku kituna, laju éléktron méré énergi. éléktron nyaéta partikel dual. Boh dina rohangan jeung kamar-beurat tur bisa nangtukeun posisi na, atanapi janten partikel gelombang, kukituna nyadiakeun laju, tapi ogé disappears ti dunya ditingali panon. Lajeng péngkolan boga beurat overtravel. Sakumaha ogé boga foton a. Dicirikeun dina yén gelombang éléktron geus partikel sapertos mindahkeun beurat, graviti jeung wearer sakumaha ogé foton a. Nyaéta disebut pintonan relativistic tapi mangkaning.

                Tur ayeuna datang paling metot. éléktron téh konon rada slow dibandingkeun foton. arus listrik Waviness ngahontal 75% laju cahaya. Muhun aya E = mc2 nu nyebutkeun yen tanaga kudu pindah massa, tapi dina laju cahaya. Foton fulfills kaayaan ieu, tapi teu éléktron. Éléktron salaku gelombang partikel henteu ngahontal laju cahaya komo lajeng bisa jadi diasupkeun ka lambak.

                Sakumaha anu kasebut, teras kuma?

                • Standa Standa nyebutkeun:

                  Posisi éléktron na moméntum na bisa inaccurately nangtukeun kumaha nu (relatif) sésana jeung ojah. Dina éta ampir euweuh bédana.

                  Dina ayat kadua salah kaprah babarengan dua hal béda: laju éléktron jeung laju hiji arus listrik. Di handap ieu mangrupakeun speeds pisan béda. Ayeuna geus biasana nyebarkeun éléktron gancang biasana slow (tapi ieu téh tangtu leuwih pajeulit jeung bisa YT sabalikna).

                  Contona, dina hiji tube vakum ngalayang éléktron antara éléktroda di kira 0,1 c. Hiji konduktor speed rata gerak dina méter per detik. Sarta ieu sanajan kanyataan yén ieu ngalir ayeuna di ampir laju cahaya.

                  • Ferro nyebutkeun:

                    Hiji arus listrik anu dumasar kana jumlah éléktron ohromnom. Ku kituna, éléktron dirina bisa jadi teu mindahkeun gancang. Ngan lamun gelombang dikirimkeun therethrough. Éléktron ngan buka jarak pondok ngeusian jurang.

                    Lenz acan aya gelombang elektromagnetik, sarta saprak éléktron boga muatan nu geus kapangaruhan ku éta. Ogé bisa nyebarkeun antara partikel uncharged. gelombang éléktromagnétik ngahontal laju cahaya. inténsitas na nurun jeung kuadrat jarak ti sumber munggaran. gelombang éléktromagnétik anu gancang ti arus listrik.

                    Kituna pamadegan gelombang, anu bisa ngagunakeun éléktron téh gede. Tapi, sakumaha tulisan, speed na handap laju boh salah sahiji gelombang ieu. Jadi naon ngalir anjeunna?

                    Lamun énergi ieu janten, sahingga prezlečená gaya landian gelombang landian beurat kinétik kedah janten laju gede na, komo deui, sanajan dina sababaraha speeds bisa jadi beurat overtravel.

                    Salaku tiasa mayar mc2 E =?

                    Eta teu kudu kajadian mayar ngan E = mv2?

                    • Standa Standa nyebutkeun:

                      Inténsitas gelombang éléktromagnétik nurun gumantung kumaha anjeun kasampak di aranjeunna:

                      -Vůbec (lamun ningali hiji foton tunggal)

                      - jarak kuadrat (subcutaneously ningali ombak sakabéhna)

                      E = mc2 manglaku ka massa sésana. The total massa (relativistic) bisa leuwih gede. E = mc2 dihasilkeun tina téori rélativitas umum sakumaha Einstein dibuktikeun dina salah sahiji artikel miboga 1905.

        • Nezmar23 nyebutkeun:

          El speed. ayeuna geus sarua jeung speed jekéhokoli kituna el.mag.vlnění terang. Hiji foton dihasilkeun nalika éléktron ti handap ka lapisan valénsi luhur. Dina mangsa pasamoan éléktron na positron ngahancurkeun elemen ieu.

  • Standa Standa nyebutkeun:

    hal ngan saeutik:
    - Teori interaksi lemah jeung éléktromagnétik hasil ngahijikeun Tatar geus junun ngajelaskeun sacara téoritis sarta praktis pariksa dekade katukang. Dina teori ieu dileler Hadiah Nobel dina 1979 - geus eksis lamun bukti eksperimen mimiti kabeneran na.
    - Kanyataan yén éléktron ieu nu muatanana négatif, mangka dipikawanoh persis ti sataun nu 1897. The layarna sabenerna variasi dina přístorj, nu ieu lajeng manggihan éléktron. Papanggihan 20. Abad (misalna. Handphone) geus arisen lantaran pangaweruh alam ditangtoskeun aliran ayeuna.

Leave a Reply