Naon Aton, cakram surya Firaun Akhenaten?

2983x 29. 10. 2019 1 maca

Salah sahiji karakter anu narik perhatian para proponén téori ngeunaan astronot kuno langkung ti anu sanés Firaun Akhenaten. Itung-itung sareng ukiran anu ngagambarkeun raja heretika, sakumaha sababaraha anu namina anjeunna, parantos ningali heula sareng sami. Pamajikan na, Ratu Nefertiti, putrina Meritaten, sareng putrana Tutankhamun, anu ku anjeunna gaduh istri anu sanés, sadayana parantos panjang sareng huluna sempit.

Mahluk asing?

Ironisna, Akhenaten sareng Nefertiti ayeuna mangrupikeun salah sahiji pamingpin Mesir anu kasohor. Naha? Ieu kusabab anu ngiringan aranjeunna, kalebet Tutankhamun anu kasohor, nyobian ngahapus carita ti sajarahna. Ieu wangsit ngan saatos situs Amarna henteu kéngingkeun dina 19. Kanyataanna yén nami asli Tutankhamun nyaéta Tutankhaton, tapi nalika anjeunna calik dina tahta, anjeunna ngalahirkeun sareng, kalayan anjeunna, acuan pikeun ramana. Alesan pikeun nolak ieu sigana revolusi ageman anu dipangaruhan ku ramana, anu ngancurkeun kultus dewa Amon. Pendeta Amon sacara bertahap nampi kabeungharan sareng pangaruh politik dugi ka aranjeunna tiasa bersaing sareng Firaun nyalira.

Firaun Akhenaten mangrupikeun payuneun Revolusi Amarna nalika anjeunna ngalih ibukota ti Thebes ka kota Akéton anu nembe diwangun, anu engke katelah Amarna. Kalayan sareng Ratu Nefertiti, anjeunna nyoba ngarobih sadaya Mesir janten kapercayaan ka dewa tunggal, Aton atanapi Athena, anu ngagaduhan bentuk cakram surya. Ieu kasus pangheulana monotheisme di dunya anu déwa teu kaétung nyaéta pakewuh. Ngaran Achetaton sorangan hartosna "cakrawala Aton. 'Revolusi ogé dilarapkeun kana sadaya ekspresi artistik. Sanaos para panguasa sok digambar dina teu realistis, penah kamulyaan, gambaran kulawarga karajaan salami periode ieu anéh réalistis sareng sering direbut sababaraha waktos séks kulawarga karajaan.

Encyclopaedia Britannica nyatakeun:

"Jangkitan kulawarga karajaan tanda-tanda anu dibandingkeun sareng standar seni Mesir konvensional bakal katingalina ditumbukkeun: rahang elongated, beuheung sempit, taktak saring, beuteung kuat, hips lega sareng pingping, suku panjang. Beungeutna dicirikeun ku panon sempit anu elongated, biwir pinuh sareng potoet kedutan, sedengkeun putri sering ditingali ku tangkorak anu bentukna endog. "

Aneh, dina sababaraha kasus teu mungkin ngabédakeun naha éta arca lalaki atanapi awéwé. Saolah-olah éta leres-leres ditukeurkeun. Fitur munculna ieu tiasa ditingali dina bentuk anu kalangkung, kalebet hiji anu jelas ngagambarkeun hiji raja tanpa aurat jalu, khususna dina kolési Karnak. Naha patung-patung ieu dimaksudkeun pikeun ngagambarkeun ngahijikeun unsur jalu sareng awéwé dina hiji angka ngeunaan Raja Tuhan atanapi naha patung-patung Nefertiti henteu acan direngsekeun sacara hadé.

Penampilan kulawarga karajaan anu anéh janten sababaraha élmuwan percaya yén kulawarga ngalaman karusuhan genetik anu disebut sindrom marfan. Di sisi anu sanés, para pendukung téori ngeunaan astronot kuno percaya yén ieu mangrupikeun tanda-tanda asal-usulan extraterrestrial. Pikeun waktos éta, mummiesna teu acan pasti pasti, ku kituna urang henteu yakin, sanaos sababaraha analisa anu dilakukeun dina King Tutankhamun. Tapi, ieu nganalisa, anu ngasongkeun yén Tutankhamen mangrupikeun katurunan inéster jeung ngalaman sababaraha masalah kaséhatan, ayeuna dipercaya teu dipercaya.

Naon Aton?

Saperti ngan ukur mediator antara Aton sareng rahayat, Akhenaten sareng anggota kulawarga karajaan jauh langkung penting tibatan para imam Amon. Ngan aranjeunna nyarios ka Aton, hiji-hijina dewa anu leres. Naha Firaun bener-bener nampi pesen ti Aton, atanapi éta sadayana sikep simbolis? Kudu sapertos kitu waé, Firaun maréntahkeun kana panutupan candi-candi sareng nyaram sareng ngancurkeun cara-cara ibadah kuno. Teks anu salamet, anu disebut Hymn ka Atona, ogé ngajelaskeun Aton salaku pencipta ubiquitous sadaya alam, anu peryogi jutaan bentuk, sanés ngan ukur panonpoé anu urang terang.

"Éta lalaki bobo saolah-olah maot; tapi ayeuna kalayan pujian angkat panangan, manuk luncat, lauk luncat, pepelakan mekar sareng karya mimiti. Aton ngalahirkeun putra dina rahim indungna, anu cikal saurang manusa, sareng nyiptakeun kahirupan sagala. Éta ngabédakeun antara balapan, sipatna, basa sareng kulitna, sareng ngalaksanakeun kabutuhan sadayana. Aten nyiptakeun Nil di Mesir sareng hujan, sapertos Nil Sawarga, di tanah-nagara deungeun. Éta ngagaduhan sajuta bentukna dumasar kana waktos beurang sareng tempatna tina tempat éta; sareng sok sami. '

Musa sareng Aton

Para pamuji disada mirip sareng carita Yesus, tapi asalna tina satengah 14. abad SM

"Anjeunna gaduh suku, sabab anjeun nyiptakeun bumi. Anjeun ngajalankeun aranjeunna pikeun putra anjeun, anu asalna tina awak anjeun.

Kasaruaan naskah-naskah Alkitab anu diperhatoskeun ku psikolog anu kasohor ku Sigmund Freud sareng ditulis dina karyana "Moses and Monotheism" ti 1939. Freud percaya yén Musa, anu tiasa ditarjamahkeun ti Mesir salaku "murangkalih," tiasa janten urang Mesir anu nuturkeun kultus Aton. Kanyataanna, éta tiasa Firaun Thutmose, anu ngaleungit tina catetan sajarah sareng ditingali salaku Nabi Musa. Anjeunna yakin yén saatos Akhenaten maot, Musa diusir. Teras, sakumaha urang terang, hiji ageman anyar lahir, dumasar kana hiji dzawa anu sajati anu ngarobih dunya. Sateuacan Akhenaten, dunya ieu dianggo pikeun agama politikistik. Sababaraha pendukung téori ngeunaan astronoté kuno nganggap yén Akhenaten narékahan pikeun ngahapus ideu agama saméméhna pikeun nyametkeun asal usul spésiés manusa - spésiés anu diciptakeun ku mahluk extraterrestrial ngaliwatan manipulasi genetik. Penjelasan anu langkung umum nyaéta Firaun ngusahakeun nyandak deui kakuatan ti pandita Amon, anu janten langkung kuat sareng rusak. Naha Akhenaten hoyong nungtun pengikut-pengikutna jauh tina bebeneran atanapi naha anjeunna ngiringan aranjeunna ngaliwatan sambungan anu langkung luhur?

Hikmah ti Surga

Dina seni, Aton digambarkeun salaku disk bersinar anu radiates, terang sareng ngaberkahan kulawarga karajaan anu dikurniakeun status ketuhanan sareng hikmah dina bentuk sunrays. Ahli seuseueurna nyarios yén Aton éta ngan Panonpoé, tapi naha Aton tiasa langkung seueur? Numutkeun ngajengkeun téori ngeunaan angkatan kuno Giorgie A. Tsoukal, katerangan Aton nunjukkeun yén aranjeunna jauh tina ngan Sun. "Aton didadarkeun salaku disk solar ngalayang. Egyptologists nyarios yén éta euweuh tapi Matahari, tapi patarosan nyaéta: tiasa Matahari ngajarkeun anjeun disiplin anu béda? Sareng jawabanana henteu, ”terang Tsoukalos. "Janten urang kedah mikirkeun naha karuhun urang parantos mendakan téknologi anu aranjeunna salah écés diinterpretasi salaku hal anu alami," Anjeunna nambihan.

video:

Tip pikeun buku ti Sueneé Universe

Rusiah Egyptology

Ti saprak jaman baheula, Egyptology geus ngiringan mitos Osiris. Mastaka na masih diangkat di kota Mesir Abydos. GFL Stanglmeier sareng André Liebe parantos milarian sagala ngambah dewa misterius ti saprak 1999. Tapi saha anu leres-leres Usir? Saung raja ti jaman awal, salah sahiji dewa kuna, déwa pangkuatna sadaya waktos, atanapi hiji angkasawan anu nganjang ka planet urang rébuan taun ka pengker?

Naon misteri séjén anu aya hubunganana sareng sirah Usir? Panulis ngumpulkeun patarosan anu pikaresepeun: Saleresna mungkin dina mangsa pamaréntahan Mesir Firaun Ramesses II anu misuwur. naha urang Mesir ngadegkeun kontak sareng Amérika? Naha aranjeunna ngimpor ubar ti dinya? Kumaha monumen emas kuno Mesir ngahontal Bavaria? Naon mitos kutukan Firaun ngajadi? Naon rusiah tukangeun éta milari scarab emas sareng cartouche karajaan di Israél?

Rusiah Egyptology

Artikel nu patali

Leave a Reply