Naon anu bakal kajadian ka Bumi upami Pulo ujug-ujug ngiles?

6311x 28. 08. 2019 1 maca

Kaseueuran urang henteu mikirkeun bulan. Yakin, urang perhatikeun éta nalika éta pinuh, sabab masihan urang terang ningali, tapi di sagigireun, urang nyandak Purnama. Anjeunna atos kantos aya didieu, janten urang ngarepkeun salamina. Tapi kumaha upami éta dumadakan dirobih? Naon anu bakal hartosna kanggo urang di dieu di Bumi kaleungitan leungitna Bulan urang?

Awak celestial anu paling berpengaruh dina sistem tatasurya urang nyaéta Panonpoé, anu masihan urang anget sareng cahaya. Tanpa éta, suhu di Bumi bakal sakitar enol mutlak, sareng hirup henteu tiasa aya dina wujud anu urang terang. Bulan ogé penting pikeun kahirupan di Bumi. Éta ogé maénkeun peran anu penting pisan dina kaayaan mediasi di Bumi. Éta henteu ngan ukur panongton, didorong ku atraksi gravitasi, tapi pamilon anu aktip dina pamekaran géologis sareng biologis. Leres, Purnama maénkeun peran penting dina évolusi manusa, sanajan kalolobaan urang henteu ngémutan.

Bulan sareng evolusi

Aya ogé téori yén upami Purnama henteu ngabantosan ngiringan sumbu Bumi, évolusi meureun henteu kajantenan, atanapi bakal nuturkeun jalur anu béda.

sasih

Dina 1993, Jacques Laskar, diréktur Pusat Penelitian Ilmiah Perancis, ngalaksanakeun analisa ati-ati dina pangaruh pangaruh Bulan dina miring Bumi. Ayeuna, Bumi condong di sudut 23,5° boh nuju atanapi jauh ti Matahari, gumantung kana tempat pangeusina. Tanpa Wulan, kacenderungan urang bakal teu stabil dina waktosna sareng ieu radikal tiasa mangaruhan évolusi sareng kaayaan pikeun hirup di planét urang.

Waktos sareng pasang

Salah sahiji kalungguhan anu paling penting dina Bulan nyaéta kumaha mangaruhan cai pasang. Pas ombak penting pikeun pamanggihan kahirupan munggaran di Bumi. Wewengkon basisir parantos ngalaman parobihan siklik anu ageung dina kaasinan anu ngamungkinkeun timbulna sareng pangwangunan molekul réplika nyalira anu nyiptakeun kahirupan sakumaha anu terang.

Pasang ombak

Srengenge ogé ngagaduhan peran dina gerakan pasang surut, tapi dua per tilu pangaruh pasangil disababkeun ku bulan. Pas ombak ogé mantuan ngontrol iklim Bumi. Pas ombak intensip ngabantosan arus laut anu nyebarkeun cai anu tiis sareng langkung panas di jagat. Pangaruh campurna ngabantuan kasaimbangan anu ekstrem sareng ngajaga iklim dunya langkung saimbang antara lintang.

Bulan urang bahkan henteu nampi perhatian sareng muji anu pantes ti urang, tapi tanpa éta, euweuh saurang anu bakal bisa salamet.

Artikel nu patali

Leave a Reply