Naha Aser istri Gusti?

4217x 23. 10. 2019 1 maca

Sababaraha arkeolog Alkitab yakin yén patung awéwé anu teu kaétung tiasa ngagambarkeun awal Déwi Judeo-Kristen awal, pamajikan Gusti. Wétan hareupeunana dipinuhan ku jumlah déwa sareng déwi anu ngeri, janten naon hartosna panemuan sanésna kana sajarah urang? Nya, upami déwa urang nyarioskeun dibahas altar sareng Allah nyalira, maka urang gagah ngusir 2000 taun ortodoksi. Kanyataanna, upami agama Israil awal, ti mana monotéis tradisi Judeo-Kristen lahir, kalebet nyembah Déwi Déwi anu nami Asyera, kumaha éta bakal ngarobih pamahaman urang ngeunaan kanon Alkitab sareng tradisi anu muncul ti dinya?

Naha Ashera leres tiasa janten garwa Gusti?

Dina bentang anu beunghar sajarah anu disebat Levanta - kira-kira wewengkon Israél ayeuna, Paléstina, Libanon, sareng Suriah - aya kabeungharan bukti kumaha jalma cicing dina sababaraha waktos penting sajarah. Pamanggihan ieu kalebet patung-patung awéwé panginten ti sadayana 10. abad SM ka awal 6. abad SM, nalika karajaan kidul di Yudea ambruk di tangan bangsa Babel, anu tiasa ngawakilan istri Tuhan Ibrani.

Patung liat ieu kirang langkung bentuk conical ngagambarkeun saurang awéwé anu nyekel dada. Kapala patung ieu tiasa dibagi jadi dua kategori dumasar kana jinis padamelan sareng hiasan: kategori kahiji kalayan sirah kasarna ngawangun sareng fitur rai minimal atanapi kategori kadua kalayan gaya rambut anu dimodelkeun sareng fitur pameunteu anu langkung canggih. Patung-patung sok kapanggih rusak sareng sering di tempat anu nunjukkeun Piceun. Teu aya anu tiasa ngawartosan pasti naon patung ieu anu dianggo pikeun, naha urang mendakan seueur, atanapi naha aranjeunna ngahaja musnah - upami pisan. Aranjeunna tiasa janten barang biasa biasa atanapi malah cocooan barudak. Téori anu aya, kumaha, aranjeunna ngawakilan tepatna perwakilan anu parah nabi-nabi: istri, ratu, sareng pendamping Allah sareng sadaya déwa-dewa anu sami sareng anjeunna.

Patung ieu kontradiksi pandangan kuno

Sanaos henteu aya ragu tina Yudaisme monotéisis dina waktos nyerat Alkitab Ibrani, papanggihan ieu mangrupikeun masalah. Ayana déwa awéwé, upami, sakumaha sababaraha sarjana yakin, memang ngagambarkeun éta, bertentangan sareng pandangan yén agama kuno Israél sacara dasarna henteu kalangkung sareng dumasar kana agama karuhun dugi ka Abraham, anu dianggap tokoh sajarah nyata. Salila Candi Yerusalem, lalakon imam sacara éksklusif pikeun lalaki. Nya kitu, kanggo seuseueurna sejarah tradisi rabbinik, awéwé-wanita parantos dikaluarkeun tina kaimaman. Kalayan Mary, ibuna Yesus, sareng murid-murid Mary Magdalene, urang Kristen ngagaduhan peran suci pikeun lalaki dina kanon. Ogé dipikanyaho ka Kristen salaku Perjanjian Lama, Tanach nyatakeun kasuksesan patriarchs sajarah individu sareng pamimpin lalaki, tapi daptar sababaraha awéwé salaku nabi.

Tapi panginten panyebaran ibadah Asy pikeun nunjukkeun yén agama-agama ieu henteu salawasna ketat patriarkal. Panginten langkung penting, sanaos tradisi Judeo-Christian dina bentuk dikode jangka panjang nyaéta monotéis, nyembah Ashera bakal nunjukkeun yén éta henteu biasana kitu atanapi éta laun bakal janten salah sahiji.

Naon hartosna Ashera pikeun tradisi monotéis?

Sateuacan monotéisme ketat kakawasaan di Israil, aya hiji dewa pelindung numutkeun prakték tradisional Kanaan polahisme Kanaan, anu ngan ukur salah sahiji anu pangkuatna di antara seueur déwa anu disembah di daérah anu nganggo basa Ibrani. Dina tradisi Ibrani pangkolotna, déwa ieu disebut "El", anu mangrupikeun nami Dewa Israil. El gaduh pamajikan ilahi, Déwi kasuburan Athirat. Nalika nami JHVH, atanapi Yéhuwa, dipaké pikeun nunjuk pangéran Allah Israil, Athirat dicandak janten Ashera. Téori modéren nunjukkeun yén duanana nami, El sareng Yahweh, ngawakilan ngahijikeun dua kelompok suku Semitik anu saé, sareng panyembah Jahve masih aya.

Terasna, aya tekanan ka para pengikut Ela pikeun adaptasi kana sikap Yéhuwa sareng ngantepkeun naon anu dianggap kabiasaan sabalikna, sapertos ngalaksanakeun ritual di altar-ruangan luar dina pager atanapi gunung, atanapi nyembah sababaraha dewa. Tapi seueur seueur papanggihan anu diwariskeun di tengah 20. abad dituduhkeun tuluyan tina dua kelompok budaya, anu ditunjuk, upamana, kapercayaan yén Allah pelindungna, panguasa sadaya dewa, ngagaduhan garwa. Bebeneran éta yén bukti tradisi ieu anu dibagikeun ku urang Israil sareng Kanaan ngarujuk kana tradisi anu langkung kolot anu ngajelaskeun lalaki sareng ngan ukur Tuhan anu teu pangkat ekslusip kakawasaan, sahenteuna tina perwakilan, ti saprak awalna dianggap agama patriarkal sareng monotéis ieu.

Ngungkabkeun bukti

Dina taun 1975 aya di hiji daérah anu disebut Kuntillet Ajrûd, sigana didumukan di 9. sareng 8. abad SM, mendakan sababaraha objék kultus anu ngagambarkeun Tuhan sadaya dewa, Yéhuwa, sisi sabalikna sigana, sakumaha seueur panaliti nunjukkeun, Déwi Asher. Dua wadah cai ageung, atanapi pithoi, sareng seueur mural ogé henteu katutup. Panaliti arkéologis ogé parantos nyayogikeun sajumlah ageung keramik atanapi wadah rusak anu biasana dianggo pikeun nyerat dina waktos produksi kertas teu kanyahoan. Kusabab éta teu praktis, urang ngan ukur nyayogikeun prasasti anu pondok atanapi sketsa dina shards.

Tapi, dua laporan anu olohok ditulis dina dua shards ti lokalitas ieu:
"... Kuring ngaberkahan anjeun dina nami Yéhuwa Samarski sareng Asher." (Atanapi, "Asher.")
"... kuring ngaberkahan ka anjeun ku nami Yéhuwa Teman sareng Aserita."

Maksud nami lokalna Teman teu pasti, sareng éta nangtang para sarjana pikeun diajar prasasti kuno (Teman dikaitkeun sareng karajaan Nabatean Édom, anu ibukota nyaéta Peter). Tapi hartos rumus ieu sigana jelas. Numutkeun kana ahli ngeunaan jaman baheula William Dever, panulis buku "Naha Tuhan Mempunyai Istri?", Laporan ieu nunjukkeun yén Asher, anu mangrupikeun pasangan Ela dina agama Kanaan, tiasa tetep janten pasangan Yéhuwa nalika namina mangrupikeun denominasi Gusti Anu kagungan allah. Dever masih teraskeun yén salah sahiji tokoh anu digambar dina shards anu tiasa di-ukir ku batur sanés panulis naskahna meureun Ašera nyalira dina korsi sareng maen kecapi. Ieu mangrupikeun ide anu saé, tapi bakal peryogi bukti tambahan pikeun mastikeunna. Nanging, Dever nunjukkeun yén tempat ieu sigana seueur tujuan ritual, sakumaha nunjukkeun artifak kultus. Nanging, kamungkinan yén gambar di luhur prasasti kasebut diambah dina waktos engké sahingga teu kedah aya hubunganana sareng téks.

Budaya Asyah di Israel Purba sareng Yuda

Di tempat séjén ti 7. Dina abad ka-19 SM, Chirbet el-Qóm, prasasti anu sami muncul. Radén Judith Hadley narjamahkeun garis-garis anu tiasa dibaca dina bukuna The Cult of Asyah di Israel Purba sareng Yéhuda: Bukti pikeun Dewi Ibrani. Richjahú Rich nyerat ieu.

Rahayu Uriyah ngalangkungan PANGERAN. Kanggo ti musuh-musuhna, anjeunna disalametkeun ku asher-Na. Ti Oniyahu ... asher-Na ... Sareng sareng [anjeunna] rou.

Sawatara kecap teu acan dilestarikan, tapi berkah sigana didasarkeun kana kecap-kecap anu sami teras biasa dianggo. Upami aya tulisan anu langkung panjang dimana waé dina catetan arkéologis, éta tiasa ngabantosan urang ngartos naha éta mangrupikeun objék ritual atanapi pamajikan Gusti. Pikeun waktos ayeuna, para ahli henteu satuju. Tapi 50 taun ka tukang, nalika popotongan kahiji muncul, henteu aya anu ngobrol ngeunaan ieu. Ieu sabagean sabab arkeologi alkitab diadegkeun salaku disiplin khusus pikeun ngumpulkeun bukti-buktina anu ngadukung Kitab Suci. Tapi dina tungtung 20. Dina abad ka-20, fokus panilitian digentoskeun pikeun ngajelajah kahirupan sadunya dina Zaman Perunggu sareng Zaman Beusi Awal, jaman-jaman mana paradigma Alkitab asalna. Nanging, artefak anu bakal nembongkeun Kitab Suci henteu kapendak dibandingkeun pisan anu dibayangkeun ku kahirupan anu sapopoé, anu ogé, langsung bertentangan kana kanon, sapertos dina kasus panemuan garwa saurang déwa monotéis.

Janten saha, atanapi naon, Ashera persisna?

Kecap "Asher" bijil dina Alkitab Ibrani jumlahna 40 dina sababaraha kontéks. Tapi kusabab sifat-sifat teks kuno, panggunaan kecap anu sacara harfiah hartosna sapertos "bagja" ambigu. Naha kecap "asher" hartosna hiji objek anu ngagambarkeun perwakilan Déwi, nyaéta kelas mana déwi, atanapi éta nami Déwi Asher téa? Dina sababaraha terjemahan, Asher ngarujuk kana tangkal atanapi gésér tinangtu. Pamakéan ieu ningkatkeun sababaraha asosiasi. Tangkal, sering aya hubunganana sareng kasuburan, dianggap simbol suci sadaya inohong asupan Aser. Dina rasa anu kabobot, "ashhera" tiasa janten kolom kai, dasarna ngagantian tangkal anu dipasang di jero wangunan. Kanyataanna, dina waktu kurang rajin pikeun nyembah sagala rupa déwa, para penyembah Déwi Asher ngagunakeun pilar atanapi tangkal lebu salaku tujuan nyerah.

Salah sahiji tafsiran carita Taman Taman Éndah panginten tiasa nolak tina kabudayaan awéwé ngeunaan kasuburan sareng keibuan, sareng buah ilmu anu dilarang tiasa ningali kana prakték anu didédikasikeun ka Ashira. Pengajaran Alkitabiah tradisional ngajelaskeun yén panempatan ashera di gigireun altar dewa Israil dimaksudkeun minangka tanda takwa anu langkung ageung sareng umum. Mémang, sababaraha ahli narjamahkeun idola ganda ieu pakait sareng Jahve / El sareng Ashra. Sanajan kitu, bahkan ieu parantos katingal salaku palanggaran norma agama dina waktosna, sareng dianggap tanda politikisme - sanaos anu ka tempat anu nempatkeun pikeun ngahormatan Yéhuwa sareng teu aya anu sanés. Tapi mungkin ogé yén anu mimitina janten simbol Déwi leungit hartosna asli kana waktosna sareng janten barang anu suci.

Di bagean séjén tina Kitab Suci Ibrani, kecap "asher" sigana ngarujuk langsung ka déwa Kanaan anu dilarang. Kaseueuran pangaweruh anu kagungan arkeolog ngeunaan agama Kanaan asalna tina tempat anu disebut Ugarit, hiji kota kalér Israél, dimana hiji basa anu caket sareng basa Ibrani diucapkeun. Di Ugaritian, "Asher" ditulis "Athirat" sareng dianggap Déwi sareng pendamping Ela, déwa pelindung sadaya dewa agama Kanaan polahistik, sigana kalebet dewa Ba'al, anu engké ngagantikeun Ela dina kalungguhan dewa kapala bangsa Kanaan.

Déwi ogé aya dina hubungan mitologis kompléks budaya anu sakurilingna, kaasup ogé bangsa Het, sareng dina sababaraha variasi carita anjeunna gaduh saloba 70. Tapi pamanggih yén ashera - atanapi patung liat hiji awéwé - leres-leres tiasa ngagambarkeun Déwi Asher henteu ngawitan pentingna langkung awal ti di 60. sareng 70. Penerbangan 20. abad sareng ngandelkeun utamana ngeunaan panemuan sareng analisa Dever.

Naha henteu tradisi Judeo-Kristen ayeuna ngartos pamajikan Gusti?

Kaseueuran bangsa Israil kuno éta patani sareng pangangon. Aranjeunna cicing di désa-désa leutik babarengan sareng kulawarga panjangna, dimana katurunan lalaki tetep dina kulawarga anu sami sareng kolotna. Awéwé pindah ka kampung anu caket deui saatos kawinan. Dibandingkeun sareng peradaban walungan anu beunghar di Mesir sareng Mesopotamia, kahirupan di Kuda semi-gersang kasar. Cukup sababaraha pemilik tanah anu beunghar cicing di dieu sareng kalolobaan jalma salamet. Salila période karajaan Israél, kalolobaan kagiatan agama lumangsung di désa sapertos kitu, di alam di alam na di bumi. Sareng siga ayeuna, iman pribadi henteu méh cocog sareng ajaran resmi, anu atos janten robih. Hal ieu nyusul yén Kitab Suci fokus sacara utami pikeun kelas luhur masarakat kuno: raja sareng réncangna, ogé elit agama anu hirup di kota-kota utama, khususna Yerusalem. Sareng ku wasiat élitim anu kaputusan ieu, kaputusan ngeunaan agama mana anu bakal dituturkeun sareng poho.

Sapertos kitu, Kitab Suci nyalira dirévisi sareng teratur pikeun nembongkeun kapentingan pulitik di Yerusalem anu harita. Contona, buku Kajadian ngandung tulisan sareng révisi ti jaman anu béda, tapi henteu dumasar kana kumaha tulisanna. Hal ieu nyusul yén nalika politisme masihan jalan monotéisme, sanaos aya tumpang tindih, sareng para panyembah Ela mundur ka para pengikut Jahve, nyembah Asher laun laun. Akhirna panggunaan asher di Bait Allah Yerusalem sareng ibadah asher sapertos dina 6. Dina waktos anu sami, produksi patung lempung réngsé. Agama Israél janten monotéisme terpusat nalika jangka panjang bédana régional. Samentara éta, ibadah Asher ngiles tina kasadaran masarakat dugi ka tingkat sanés yén warisan na ngaleungit tina sajarah kanggo sababaraha waktos. Tapi anggapan yén Déwa sadaya déwa mungkin ngagaduhan istri dina tradisi monotéis pasti provokatif.

Artikel nu patali

Leave a Reply