60. ulang tina ngadegna NASA

5219x 17. 10. 2018 1 maca

Pikeun 60 taun bisnis boga NASA sajarah euyeub panalungtikan spasi. Jadi naon éta titik pangpentingna?

wangunna NASA urang jeung léngkah munggaran dina taun 1958-1972

NASA diadegkeun salaku hasil tina kontes kosmis antara Soviet jeung Amérika Serikat. Dina 1957 Uni Soviét ngajempolan dunya demonstrasi di prowess teknis maranéhanana, aranjeunna nempatkeun kana orbit kahiji satelit bumi jieunan - Sputnik. Dina bulan Nopémber taun nu dibuka Sputnik 2nu dibawa anjing LaikaAnu jadi mahluk hirup mimiti leuwih badag ti mikroba, dina orbit sabudeureun planét urang.

AS meunang kasuksésan mimiti engké 31. January 1958 nalika aman dibuka satelit Explorer 1. Dina usaha kahiji maranéhanana Vanguard rokét exploded ngan sababaraha méter tina taneuh, sarta pamaréntah AS sadar butuh usaha gede pikeun nalukkeun ka kosmos. Aeronautics nasional jeung Administrasi Spasi (NASA) digarap ti 1. Oktober 1958Neruskeun pagawéan maranéhna dijalankeun Komite Panaséhat Nasional pikeun Aeronautics (NACA), sarta dimekarkeun lingkup na kana spasi.

Yuri A. Gagarin

Nalika Uni Soviét dikirim 12. 1961 April cosmonaut Yuri A. Gagarin kana orbit, Présidén John F. Kennedy dijieun pernyataan ieu:

"Kahiji, kuring yakin yén bangsa ieu kudu bunuh diri ka dinya méméh éta réngsé dékade ieu, tina badarat lalaki dina bulan jeung balik aman pikeun Bumi. Taya proyék spasi dina mangsa ieu bakal leuwih mangpaat pikeun umat manusa, atanapi leuwih penting pikeun éksplorasi spasi ti hiber jarak jauh misalna, anu moal hésé atawa mahal. "

Hiji hambalan leutik keur lalaki, hiji kabisat buta keur umat manusa

Cenah ieu dina hiji waktu lamun Amérika dikirim Alan Shephard ukur 15 menit kana alam semesta, Ieu memang hiji prediksi pisan kandel. Tapi ieu téh kahayang AS tuh. lamun 20. Juli 1969 Neil Armstrong na buzz Aldrin Michael Collins ditinggalkeun dina modul kontrol Columbia, sarta diturunkeun ka Unit badarat lunar Eagle onto beungeut lunar, dimana Armstrong ngadawuh: "Ieu hiji hambalan leutik keur lalaki, hiji kabisat raksasa pikeun umat manusa."

Neil Armstrong na buzz Aldrin stepped kaluar tina modul lunar, Michael Collins acan manehna nyieun dokuméntasi sorangan tina orbit lamun ditinggalkeun nyalira dina modul Columbia jeung jadi lalaki paling terasing, jelema pangdeukeutna nya ngeunaan 3,5 rébuan kilométer jauh sarta kénca footprints maranéhanana dina bulan. Saprak waktu éta ngan 5 astronot séjén kaeusi skenario sarua, bari total astronot 12 walked dina beungeut bulan, sadaya dina tilu taun di handap.

balapan spasi ti 1972 hadir

Naon udagan salajengna NASA urang? Aranjeunna kahontal tujuan na pangbadagna sakumaha aman ngahontal tatangga celestial pangcaketna kami, sarta balik deui ka Bumi. Sanggeus unggul dina lomba spasi, NASA ngalegaan wengkuan -na pikeun disiarkeun pesawat ruang angkasa ka spasi, jeung nepikeun informasi deui Bumi.

NASA disiarkeun pesawat ruang angkasa panalungtikan pikeun ngajajah planét luar sistim tatasurya urang. Voyager ieu mawa "Emas piagam" manusa disk ngandung émbaran ngeunaan umat manusa pikeun saha anu bisa manggihan anjeunna.

kosmis teleskop Hubble anjeunna bisa kasampak salajengna ti teleskop terestrial, pikeun mantuan kami ngartos asal alam semesta, formasi galaksi jeung kalahiran béntang jeung planét. Dina waktu nu sarua, satelit urang pikeun Bumi kokotéténgan nalika anjeunna munggaran nempo Bumi sakumaha sistem lengkep, diulik iklim Marcapada, cuaca jeung photographing beungeut Marcapada.

Tungtungna, masif, ngagabung usaha internasional pikeun ngawangun sarta ngajaga Station Spasi International. Spasi shuttle shuttles NASA urang anu dipaké pikeun Ikmal astronot Amérika Nepi na deui ka stasiun spasi.

korban jiwa

Sagalana Teu tanpa kurban. Nalika Apollo ngajalankeun 1, 27. January 1967 perished astronot Grissom, Yuda jeung Chaffe, 1. Pébruari 2003 maot bari balik ka Bumi 7 space shuttle awak Columbia. Kabéh anu leungit dina nami elmu, tapi Ngalanglang kanyahoan lanjutan. Ngan masarakat ilmiah sarta astronot NASA terang pernyataan kawentar tapi sering salah dilabélan: "Houston, urang gaduh masalah."

Sadaya karya ieu geus ngabalukarkeun ngembangkeun téhnologis overwhelming. Pamakéan mah ukur aya di spasi tapi ogé di sakuliah dunya. Aya loba alat NASA nganggo unggal dinten! diodes laser (LED), mouse komputer, lebu filtration - mun ngaran ngan sababaraha. Tangtu, malah miniaturized kaméra anu kapanggih pamakéan di smartphone. Bisa hatur NASA keur selfíčka.

NASA dina taun datang 60

Professor Andrew Coates ti Universitas College London nyebutkeun:

"NASA Sigana di asal muasal jagat raya, pikeun liang hideung, kumaha carana ngabentuk planét sarta isu prioritas lianna. Cassini ngajajah awan Saturnus sarta bulan na, Enceladus ieu kapanggih tina cai dina prosés kimia kompléks Titan urang. Roh jeung Kasempetan Rover digali cai di Mars sarta manggihan yén Mars anu cukup livable. NASA geus dimaénkeun peran penting dina ngukur jarak di jagat raya sarta dikonfirmasi ukur awal global warming ".

galaksi urang jeung saluareun

Kunaon eta kedah masalah naon di jagat raya? Naha méakkeun duit kana hal anu teu boga pamakéan praktis?

Professor Andrew Coates nambihan:

"Ieu écés mahal lamun urang ngaleupaskeun objék kana spasi, make spasi dina Jumlah hal nu beda coba motong-ujung téhnologi, tapi alesan nyata kami ngalakukeun éta ngartos ngeunaan tempat maranéhna asalna ti na naha kami di dieu. Urang coba ngartos tempat urang di jagat raya. Isu badag anu maranéhanana anu hirup kumbuhna nguap di jagat raya atawa naha kami nyalira pangeusina bulao ieu. Urang kedah tiasa ngartos sadayana kaayaan, jagat raya mangrupakeun bagian anu kacida penting tina eta. "

The pamanggihan éta salawasna pentingna pikeun kamajuan manusa. Ieu teu dipikawanoh ngagunakeun éléktron nalika elmuwan searched pikeun anjeunna, tapi kiwari pangaweruh urang ngawengku ampir sagalana kami nyandak for teu dibales. Anu weruh naon kahareup bakal ngagunakeun téhnologi NASA? Urang kudu antosan tur tingal ...

Catetan. penerjemah: Sanajan sagala prestasi jeung pangaweruh nu NASA geus kahontal ngaliwatan 60 taun, masih sawala ngeunaan naha maranéhanana éta sabenerna astronot on bulan. Ogé teu dipikawanoh pangaweruh resmi sahiji program spasi rusiah, pamakéan UFOs na extraterrestrials dicandak ti produksina sorangan ku téhnologi sabalikna. Ieu mungkin kamajuan téhnologis nyata geus loba salajengna ti pamaréntah AS jeung organisasi bawahan na ngaku.

Artikel nu patali

Leave a Reply