fakta 20 ngeunaan kompléks kuil Göbekli Tepe

10388x 05. 01. 2019 1 maca

Pangeusi asli wewengkon katelah Göbekli Tepe diwangun, dina pamadegan arkeolog, dikelompokeun grup tina hunters gazelles. Arkeolog yakin yén éta jalma ieu, dahar na moro sběračstvím, maranéhna nangtung di kalahiran ti kompleks kuil kuna, nu sahanteuna 6 sarta satengah sarébu taun heubeul batan Stonehenge kawentar tur malah 7 sarébu taun heubeul ti piramida pangkolotna di Giza. Kuil Göbekli Tepe, anu umur diperkirakeun leuwih ti 12 sarébu taun, nyaéta bukti jelas ngeunaan masarakat canggih anu aya saméméh puluhan rébu taun.

Bait Allah geus lokasina deukeut kota kuno Urfa dina naon Turki ayeuna na masih dianggap salah sahiji situs kuna pangpentingna dina sajarah umat manusa.

Ahli masih mingpin hiji presumptions mere ngeunaan saha jeung kumaha teu wangunan venerable ieu leuwih 12 sababaraha taun ka pengker diwangun. Sedengkeun waktu pangajaran dituduhkeun dumasar ukur kana sédimén organik jeung nanaon teu ngagambarkeun nyata waktu nalika batu anu sabenerna diangkut ka loka.

Göbekli Tepe dianggap kuil pangkolotna di dunya, sedengkeun sakabéh kompléks geus digali jadi jauh kirang ti 10%. Naha kuil diwangun ku saha, anjeunna ngawangun eta supados komo rearmost bagian disumputkeun jero taneuh jero cageur. Sababaraha arkeolog mertahankeun yen candi dilayanan salaku taneuh astana, najan pikeun nu bukti nyata kapanggih.

Göbekli Tepe ieu katempo ku loba salaku Stonehenge di tanah gurun atawa sakumaha Turki Stonehenge. Komplek candi diwangun ku formasi batu lolobana sirkular sarta oval seated on luhureun pasir a. panalungtikan awal adegan dijieun 60 nu. antropolog panungtungan abad ti paguron luhur di Chigacu jeung Istanbul; aranjeunna sapuk yen eta anu artifisial heaped gundukan porsi sakumaha taneuh astana kuna. Peneliti memperkirakan yén wangunan ieu erected di hareup 12 sarébu taun ka tukang, hiji minimum 10 sarébu taun SM.

Peneliti kénéh teu bisa ngajelaskeun kumaha kasebut nyaéta dimungkinkeun yén dina wewengkon Upper Mesopotamia mangsa ahir És Jaman panungtungan, nalika hunters na gatherers unggal dintenna preoccupied hitungan survival sorangan, éta kitu téhnisna konstruksi maju. Dina pamadegan peneliti kayaning Graham Hancock jeung babaturan wangunan anu rada heubeul na ieu ngahaja ditutupan ku bumi sateuacan banjir badag panungtungan, dina urutan pikeun ngawétkeun keur generasi nu bakal datang. Jeung arkeolog geus manggihan yén wangunan éta ngahaja batur lestari. Nutupan lajeng aya pasti sababaraha generasi saterusna ti ieu diwangun. Kontéks kami kabur.

The excavations modern mimiti nyandak di 1995 bantuan ti Professor Radén Institute Jerman Klaus Schmidt. The penggalian aya jeung hasil geomagnetic némbongkeun yén situs éta téh sahanteuna 20 bunderan batu, nu arkeolog sebutkeun daerah anu ditangtayungan pikeun ngamumule tutuwuhan jeung sasatoanana. Kabéh pilar batu di kuil Aranjeunna T-ngawangun tur ngahontal jangkung 3-6 méter. Tiap pilar weighs ngeunaan 60 ton. Malah téhnologi ayeuna boro bakal Cope jeung mindahkeun sarta deployment of 60-ton pilar batu di jero komplek Göbekli Tepe.

Researches memperkirakan yén dina waktu konstruksi bakal mindahkeun pilar batu merlukeun minimum jalma 500. Saha jeung kumaha eta anu dikelompokeun sarta diarahkeun, kumaha oge, utamana dina hiji waktu nalika manusa, dina pamadegan arkeolog digawé sacara éksklusif pikeun timer pelestarian? Lamun kedah arkeolog anu katuhu, teras mangkal di hawa sual geulis dasar kumaha prasejarah hunter-gatherer diangkut jeung ditempatkeun batu badag di jero kuil kuno. Uninga jawaban.

insinyur dinten ieu satuju yén diménsi wangunan Göbekli Tepe diperlukeun henteu ukur ahli dina pertambangan jeung angkutan, tapi ogé désainer sarta pengawasan pangwangunan. Metoda pangatur gawé di situs candi buktina yén sanajan méméh leuwih ti sarébu taun 12 pangarang wangunan mibanda sababaraha pangaweruh sistem organisasi dasar na hierarchies. Atawa ngabogaan gaduh teknologi canggih nu nyirorot ngaleuwihan imajinasi élmuwan kontemporer urang.

Sababaraha ahli antropologi yakin yén pilar batu di Göbekli Tepe bisa ngagambarkeun manusa, sabab digambarkeun rélief sahiji anggota awak manusa. Aranjeunna kapanggih engraved di aranjeunna tapi ogé béda lambang abstrak sarta pictograms. Pekuncén manusa-pilari gaduh sababaraha kamiripan jeung arca Island Easter atawa ngagambarkeun dewa tina Tiahuanaco di Bolivia.

investigations Salajengna ogé ngungkabkeun papanggihan gambar bentuk sato, lolobana foxes, oray, bagong jeung prédator cai. Lajeng abdi kapanggih rélief sato nu nyaho bentuk maranéhanana sarta leuwih kawas hal tina kali prasejarah.

Klaus Schmidt ngagaduhan handapeun curiga kaayaan infarction (2014) ngan lamun hal ieu paling publicized na evoked markisa hébat dina masarakat ilmiah lamun eta sumping ka nangtukeun umur rasa wangunan.

Artikel nu patali

Leave a Reply